Да си забъркаме по коктейл!

Вероятно ще шокираме много от вас с твърдението, че зимата всъщност е топъл сезон. В емоционално и коктейлно отношение няма равна. Да, точно така, вкусните коктейли изобщо не са запазени само за лятото. Те са един от неговите аксесоари – цветни, освежаващи, провокиращи сетивата, освобождаващи, привличащи погледите.

През зимата обаче се пренасят в своето същинско измерение – да сгреят, да раздвижат скованите от студа тела, да отпуснат замръзналите думи и емоции. Предразполагат към уединение, към приятен и спокоен разговор, към почивка в приятна компания. Към отмора, която подканва не да насищате, а да пуснете всичко от мига, да затворите очи и да оставите топлината от коктейлната чаша да се погрижи за вас. В тях има много повече спокойствие, отколкото авантюра.

Това важи с особена сила за напитки като уиски, вино и ром. По същество това са универсални питиета. Можете да им се насладите в лятна вечер на брега на морето или пък да седнете удобно пред камината с масивна чаша в ръка и да се наслаждавате на огъня. Разликата идва от това с какво ги комбинирате, защото качественият алкохол е несравним, но по-добър от него е съвършено направеният коктейл. И да,

по-добър от уиски с лед е коктейл с уиски

ромът не е само за чай, а виното определено не се консумира само със сирене.

Тъй като правенето на коктейли съвсем не е шега работа, ние се обърнахме към самия Димитър Петровски за професионални съвети. Той пък беше така щедър и широко скроен да сподели с нас и с вас някои свои авторски рецепти за есенно-зимни коктейли, които могат да се приготвят и в домашни условия. Има и за ценителите на доброто уиски, и за почитателите на кубинския ром, и за онези, които харесват виното и истината, която се крие в него.        

Отправяме към вас поканата да пийнем по нещо с:


Коктейл в чаша с мента за украса и бутилка ром до нея, снимана отстрани

Коктейл с ром CARIBBIAN STYLE

Глътка от този коктейл с ром и ще се пренесете на някое красиво място с екзотична растителност, тропически плодове, безкрайни плажове и слънце. Лятото го обича, но зимата го обожава, защото ни връща топлото усещане и оптимизма, независимо какво е времето навън.


Топъл коктейл Naked and Hot, сервирани в две канчета въру поднос с бутилка до тях и резани портокал, снимани отгоре

Топъл коктейл Naked and Hot

Naked and Hot е топъл коктейл, чиято рецепта Димитър Петровски с готовност сподели с нас и дори го приготви в нашата кухня, за да може всеки да се наслади на този стоплящ зимата вкус. Два вида блендиран скоч, орехов ликьор и цитруси. Всичко това гарнирано с черен шоколад. Ето така изглежда прочитът на Петровски на тема модерен уиски коктейл.


Коктейл с поръсен отгоре шоколад, резан портокалова кора, сервирана чаша въру буре с бутилка до нея, снимано отгоре

Коктейл с уиски GОLDEN SOUR

Чаша уиски винаги е добра идея. Хубавото на тази напитка е, че няма сезон. Еднакво подходящо е и в топла лятна вечер край брега на морето, и пред камината през зимата. А по-добро от чаша уиски е коктейл с уиски. Съвършено разбит, в широка и тежка чаша, с достатъчно количество лед. Предразполага към уединение, към приятен и спокоен разговор, към почивка.


Сангрия с червено вино, снимана на тухлена стена с приглушена светлина, снимано отстрани

Сангрия с червено вино

Сангрия с червено вино – класика с испански вкус, която никога няма да излезе от мода. С червено вино, за да е в тон със застудяващото време, с парченца портокал и канела и аромата на опушена канела. Какво повече е нужно на съвършенството?