Спаси ме от боклука! Един домат разказва - Книжка с капачета от Mate Kitchen и Издателство Мармот

Спаси ме от боклука!

Един домат разказва

За нас и за планетата ни ще бъде успех, ако от реален персонаж в живота на всяко домакинство доматът Матей се превърне в просто герой от интересна детска книжка.

Какво ще научиш от тази книга?

Книгата „Спаси ме от боклука! Един домат разказва“ дава честен отговор на въпроса „Защо изхвърляме храна?“. Тя поставя сериозно предизвикателство пред родителите, а именно да бъдат честни с децата си, когато разговарят по този въпрос. С тази книга каним възрастните заедно с децата да открият как да направим така, че да изхвърляме по-малко храна у дома.

Разтвор на книгата "Спаси ме от боклука! Един домат разказва"

Плод или зеленчук

Доматът плод ли е или зеленчук? – Наричаме го зеленчук, но от научна гледна точка доматът е плод, защото има семенца и се ражда от цвета на растението домат.

Разтвор на книгата "Спаси ме от боклука! Един домат разказва"

Вкусни и здравословни

Знаеш ли, че доматите ни правят по-здрави? – Ако ядеш домати всеки ден, ще имаш здрави зъбки и кости, мускулите ти ще бъдат силни и ще боледуваш по-рядко.

Космическа одисея

Знаеш ли, че семена от домати са летели в Космоса? – В рамките на специална космическа програма, семена от домати са били изпратени на борда на Международната космическа станция.

Биляна Константинова, автор на детската книжка "Спаси ме от боклука"

Авторът

Биляна Константинова е активно ангажирана с дейността и с каузата на Фондация Mate Kitchen още от нейното създаване през 2019 г., включително и като главен редактор на кулинарната платформа Mate Kitchen.

„Спаси ме от боклука. Един домат разказва“ е нейната дебютна книга, но не и дебют в писането. Професионалният й път е изцяло свързан с електронните медии и словото, а журналистическият опит, любовта към готвенето, отношението към темата за правилното оползотворяване на хранителните ресурси и работата с деца на различна възраст й дават широк поглед върху един проблем, за който често ни липсва кураж да говорим.

„Често несправедливо се сърдим на децата, че не мислят и не знаят, но вината за това носят единствено възрастните. Децата имат нужда с тях да се говори открито и да не им се спестяват неудобни истини. Освен това с готовност възприемат и възпроизвеждат добрите примери. Затова заедно с домата Матей се постарахме да дадем честен отговор на въпроса „Защо изхвърляме храна“. Болезнен е, но вярвам както в силата и енергията на децата да променят света, така и в смелостта на възрастните да признават грешките си и да се опитват да ги поправят. Никога не е късно за това!“

Хората говорят…

Ето какво казват замесените:

Когато Мила Кръстева се свърза с нас с идеята да създадем книга, която учи децата на отговорност към храната, това ни се стори предизвикателно, но и интересно. Темата ни е близка, защото вярваме, че с книгите можем да предаваме ценности на своите деца. А в случая това е добра възможност да говорим за отговорността като цяло.
Знаем колко трудно е да се промени нагласата на „възрастните“ и с каква категоричност те защитават своята истина за света, в който живеем. Именно затова се обърнахме към децата. Те са най-прекият и сигурен път към промяната заради чистотата, с която отсяват правилното от неправилното и изискват от нас, възрастните, да бъдем и да даваме най-доброто, на което сме способни.
“Спаси ме от боклука” е забавна и увлекателна история, която учи децата колко е важно да не се прахосва храна. Чрез приключенията на Домата Матей, тя ще вдъхнови младите читатели да ценят всяко хранене и да мислят креативно за остатъците.
“Спаси ме от боклука” е поучителна приказка, която показва на децата как да ценят и използват храната. Тази книга насърчава децата да разберат как пестенето на храна помага за спасяването на планетата.
Доматът Матей, главният герой от книжката "Спасиме от боклука"

Защо да купите тази книжка?

В стремежа си да завещаем на децата чиста и здрава планета забравяме, че е не по-малко важно да ги научим, че те носят своя дял от отговорността за нея. Книгата „Спаси ме от боклука. Един домат разказва“ е важен елемент от ранното възпитаване на едно бъдещо поколение, което мисли и действа с разум и грижа за нашия общ дом.