Ден с нулев остатък – под този наслов фондация Mate Kitchen организира кръгла маса, посветена на битката с разхищението на храна*, на 16 май.

Представители на водещи български и международни компании щe разкажат за своя преход към устойчиви практики и ще представят доказали се като работещи решения за промяна на нагласите относно този глобален проблем.  

Сред обсъжданите теми ще бъдат изхвърлянето на храна заедно с възможните промени и зависещите от нас стъпки; превенцията и опазването на ресурсите чрез отговорно производство, потребление, повторна употреба и възстановяване на продукти, опаковки и материали; кръговата икономика и трудностите, свързани с опазването на природата.

Модератор на кръглата маса ще бъде журналистът Георги Милков.

В рамките на събитието ще бъдат обявени и номинации за

Иновативни решения с нулев остатък

в следните категории:

  • Автомобилна индустрия;
  • Хранително-вкусова индустрия;
  • Ресторантьорство и туризъм;
  • Технологии;
  • Промишлени предприятия
  • Ритейл

Желаещите да участват бизнеси могат да кандидатстват с реализирани проекти в сферата на устойчивото развитие през 2022 г.

Победителите ще бъдат обявени на гала вечер по-късно през месец май.

Денят с нулев остатък ще завърши с тайна вечеря, на която ще присъстват дипломатически представители, собственици на бизнеси в България, изпълнителни директори на международни компании, ключови фигури, свързани с производството, разпространението, съхранението и доставките на хранителни продукти и готова храна. 

Освен че ще се насладят на специално меню, създадено в колаборация между майстор-готвач и френски парфюмерист, те ще имат възможност да споделят добри практики и решения, които вече движат бизнеса и обществото по посока на правилната промяна.


* По последни данни на „Евростат“ общото разхищение на храна в Европейския съюз възлиза на 127 кг на човек. За България числата показват 86 кг изхвърлена храна на глава от населението.

Интересното е, че малко над половината от храните отпадъци в ЕС идват от домакинствата и 18% от производствения сектор. У нас тенденцията е точно обратната. Останалият отпадък се генерира по веригата за доставки.

Освен очевидния ефект, свързан с разхищението на годни за консумация хранителни продукти и ресурсите за тяхното производство, проблемът има и продължение. Около 10% от общите емисии парникови газове годишно се генерират от гниенето на изхвърлените храни.

Ако искате да ни подкрепите

Банкова сметка: BG93BGUS91601011467500
BIC: BGUSBGSF
Българо Американска Кредитна банка
Сметката е в български лева
Мейт Кичън Фондация