fbpx

балканска кухня

Създадохме категорията „Балканска кухня“ с ясното съзнание, че като нищо може да влезем в кулинарни спорове. Не това е целта ни обаче. Произхода и националната принадлежност на ястия като сармите, мусаката, кюфтетата и т.н е относително неясен. Храната е призвана да събира и сплотява хората, а не да ги дели. Неслучайно се казва, че хора, които сядат на една маса, не могат да се скарат. Освен това заради общото ни историческо минало няма как да отречем взаимното кулинарно проникване.

Ето защо в категорията „Балканска кухня“ ви представяме рецепти от нашите балкански съседи, които са ни впечатлили толкова много, че да искаме да си ги хапваме по-често.

Очевидно няма как да прескачаме до Турция всеки път, когато ни се дояде бюрек или баклава, до Гърция за сувлаки, саганаки и буюрди или до Сърбия за плескавици и всясакви вълшебства на скара. За сметка на това можем да си приготвим някои от тях вкъщи. Постарали сме се вкусът да се доближава максимално много до автентичния.

От рецептите в „Балканска кухня“ ще се изненадате колко много ястия споделяме със съседите си. Всеки добавя свои малки щрихи, но основата е една. Вместо да проявяваме ненужен кулинарен шовинизъм, нека просто се наслаждаваме на вкусната храна, на вдъхновяващите напитки и на житейската мъдрост, която всеки народ носи.

pluto
pluto
pluto
pluto
pluto