fbpx

нов живот на храната

Категорията „Нов живот на храната“ подкрепя мисията на фондация „Mate Kitchen“ да се бори с безразборното разхищение на хранителни продукти. Вероятно ще попитате защо се налага дори да мислим за това. Отговорът, за съжаление, идва от почти всяко домакинство и не звучи никак приятно. Всеки ден в света се изхвърля 1/3 от произведената храна. И това се случва, въпреки че тя все още е годна за консумация. Вероятно се случва и във вашия дом.

Промяната започва от нас

Тъй като ние, хората, сме тези, които превръщаме храната в отпадък, в нас е и решението как това да бъде на първо място ограничено, а в по-дългосрочен план и напълно преустановено като практика. Не е клише, че промяната започва от нас, от собственото ни поведение като потребители.

За да бъде пътят на промяната на ежедневните ни навици по-лесен, ние ще ви помогнем с практични съвети, идеи и предложения за това как правилно да съхранявате и рационално да оползотворявате хранителните продукти. Все пак купувате храна, за да й се насладите, а не за да я изхвърлите, нали!

Как да запазим храната?

Тук ще намерите полезна информация за това кой продукт по какъв начин може да бъде запазен или пък преработен, така че да вземете максимума от него и в същото време да обогатите менюто си. Ще споделяме с вас добрите световни практики, свързани с неизхвърлянето на храна, както и идеи как те могат да бъдат адаптирани към нашите условия и възможности. Ще се учим заедно от знанието и опита на тези, за които “0 waste” (нулев отпадък) е всекидневна реалност, а не просто добро пожелание. Ще изнамираме лесни и неангажиращи начини за това да бъдем по-осъзнати и разумни потребители, които наистина проявяват грижа към това, което слагат на масата си.

Не на последно място, тук ще ви информираме за всички активности на фондация „Mate Kitchen“ и възможностите да се включите в тях.

pluto
pluto
pluto
pluto
pluto