fbpx

нов живот на храната

Категорията „Нов живот на храната“ подкрепя мисията на фондация „Mate Kitchen“ да се бори с безразборното разхищение на хранителни продукти. Вероятно ще попитате защо се налага дори да мислим за това. Отговорът, за съжаление, идва от почти всяко домакинство и не звучи никак приятно. Всеки ден в света се изхвърля 1/3 от произведената храна. И това се случва, въпреки че тя все още е годна за консумация. Вероятно се случва и във вашия дом.

Промяната започва от нас

Тъй като ние, хората, сме тези, които превръщаме храната в отпадък, в нас е и решението как това да бъде на първо място ограничено, а в по-дългосрочен план и напълно преустановено като практика. Не е клише, че промяната започва от нас, от собственото ни поведение като потребители.

За да бъде пътят на промяната на ежедневните ни навици по-лесен, ние ще ви помогнем с практични съвети, идеи и предложения за това как правилно да съхранявате и рационално да оползотворявате хранителните продукти. Все пак купувате храна, за да й се насладите, а не за да я изхвърлите, нали!

Как да запазим храната?

Тук ще намерите полезна информация за това кой продукт по какъв начин може да бъде запазен или пък преработен, така че да вземете максимума от него и в същото време да обогатите менюто си. Ще споделяме с вас добрите световни практики, свързани с неизхвърлянето на храна, както и идеи как те могат да бъдат адаптирани към нашите условия и възможности. Ще се учим заедно от знанието и опита на тези, за които “0 waste” (нулев отпадък) е всекидневна реалност, а не просто добро пожелание. Ще изнамираме лесни и неангажиращи начини за това да бъдем по-осъзнати и разумни потребители, които наистина проявяват грижа към това, което слагат на масата си.

Не на последно място, тук ще ви информираме за всички активности на фондация „Mate Kitchen“ и възможностите да се включите в тях.

pluto
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Facebook

Използвайте отново!

Намаляването на количеството хранителни отпадъци е най-добрият начин не само да спестите пари, но и да...
pluto
Tweet about this on TwitterPin on PinterestShare on LinkedInEmail this to someoneShare on Facebook

Карфиол за зимата

Ако сте решили да замразявате карфиол, изберете здрави глави. Те трябва да са бели, без видими...
pluto