Здравейте,

ние сме Фондация „Mate Kitchen“ и мисията ни е да променим отношението на нашето общество към храната. Целта ни е да преобърнем нагласите спрямо разхищението на храна и да се опитаме да пренасочим ресурсите в излишък към тези, които живеят в недостиг.

Ще кажете, че вече има много такива организации по света и ще сте прави. Но България е наистина специално място. Храната винаги е била сред неизчерпаемите блага на нашата земя. Най-чистите извори и най-пълноводни потоци прегръщат най-богатите земи, за да се родят плодове и зеленчуци с божествен вкус. Тук е домът на киселото мляко, а животновъдството е поминък, познат от векове. До неотдавна нашата мъничка страна буквално е изхранвала половин Европа, а сред най-разпознаваемите ни продукти и до ден-днешен са доматите.

Паралелни светове!

Понеже не сме свикнали да ценим това богатство, разхищението ни става все по-неадекватно на фона на световния глад и непресъхваща жажда за чиста питейна вода. Сякаш в два отделни свята на една и съща планета едни деца умират за капка вода, докато други се пръскат с водни пистолети.

Дори в собствената ни страна има десетки хиляди възрастни хора, които заради минималните си доходи, страдат от недохранване, докато в съседната къща някой изхвърля три престояли порции печено пиле. Всяко пето дете в България не се храни пълноценно. В същото време едно презаводолено дете не изяжда бургера си в скъп ресторант. 

Затова искаме да покажем на всички тези хора, че онова, което те считат за даденост, всъщност за мнозина е необходимост. Че е срамно, че точно онези, създали най-богатите градини на България, днес нямат пари да си купят техните плодове и всяка вечер заспиват гладни. И когато една 70-годишна жена с половин век трудов стаж е принудена да живее с 300 лв. пенсия, в нас се надига желанието да събудим заспалата си човечност и да помогнем. Иска ни се да осигурим още, макар и малко на брой, но пък много осмислящи и усмихващи моменти за тези хора. Да им сготвим вкъщи на техен празник, да посрещнем близките им, да им подарим миг щастие. Да дадем личен пример. Да оставим следа.

Ето защо бихме искали да променим мисленето на нашето общество, но затова ще ни трябва вашата подкрепа. За да ги убедим, че онова, което за тях е „храна за боклука“, е богата трапеза за някой друг.

Как ще го направим? 

  • Създаване на специализирана онлайн платформа за споделяне и даряване на храна
  • Споделяне на полезни съвети за съхранение на хранителни продукти
  • Мотивиране на населението към седмичен планиран пазар
  • Пътуващи социални ресторанти
  • Готвене по домовете на обикновени хора

Целта ни е така да променим навиците и нагласите на обществото, че те да повлияят на законодателството и бизнеса с цел постигане на нулев хранителен отпадък в България. Значително намаляване на броя хора с непълноценно хранене, на отделените вредни емисии от разграждането на хранителни продукти, повишаване на културата за взаимопомощ и споделяне на ресурсите.

Как може да ни помогнете? 

Най-важното за нас от Фондация „Mate Kitchen“ е да ни припознаете като ваши партньори и да ни позволите да заимстваме от вашия опит, добри практики и ценни съвети. На по-късен етап, ако съвпадат ценностите ни и се синхронизират целите ни, с удоволствие сме склонни да обсъждаме общи инициативи, кампании и активации. В знак на признателност ще поставим ваши реквизити в нашите канали и ще ви споменаваме при всяка удобна възможност. Ще поставим ваше активно лого на нашия сайт в секцията „Партньори и съмишленици“ и ще цитираме с активни линкове ваши ресурси. Отворени сме и за всякакви други идеи от ваша страна. Важното е да сме заедно в тази борба и да се подкрепяме на всяка стъпка. Знаем, че ще е трудно, но именно затова трябва да сме по-заедно от всеки друг път. 

Защото ние може и да не успеем да спасим света, но храната със сигурност ще го направи!

Ето защо искаме заедно с вас да сложим начало на промяната!


Ако искате да ни подкрепите

Банкова сметка: BG93BGUS91601011467500
BIC: BGUSBGSF
Българо Американска Кредитна банка
Сметката е в български лева
Мейт Кичън Фондация