Домашен сладолед с ягодов топинг с десертно вино

Сладоледолед-с-ягодов-топинг-gel-fix-super
  • 8 порции
  • лесна
  • подготовка
  • готвене
  • общо
  • 545 калории
  • 24.96 лв

Нежен ванилов сладолед, обилно полят с ягодов топинг – сладостта на лятото, събрана в няколко думи. Но колко пъти ви се е случвало да откажете топинга, защото вкусът и цветът му са прекалено изкуствени? Да, на нас също. В такива случаи винаги най-доброто решение е да си приготвите сами това, което толкова обичате, за да сте сигурни в неговото качество. А как точно?

С Gelfix Super Dr. Oetker да си направите домашен ягодов топинг за любимия сладолед е повече от лесно. А най-хубавото е, че той се приготвя от истински ягоди.

Gelfix Super Dr. Oetker представлява съвършената пропорция от цитрусов пектин и естествена лимонена киселина, които са нужни да желират конфитюра от един килограм плодове. Защото всъщност колкото по-зрели са плодовете, толкова по-малко пектин има в тях и това прави конфитюра по-течен. Ако досега не сте знаели защо не успявате да го сгъстите, вече знаете отговора. Знаете и решението. Изненадата в домашния ягодов топинг тук са щипката черен пипер и десертното вино, които обогатяват вкуса и му придават една особена плътност.

По същата рецепта, впрочем, можете да си направите малинов, къпинов или боровинков топинг. Освен сладолед, с него можете да полеете цедено кисело мляко, крем или да гарнирате домашен сладкиш. Възможностите са много, важно е само да имате желание.

Желаем ви кулинарно вдъхновение и добър апетит!

* Създадено за Dr. Oetker

Gelfix Super 3:1 е част от серията фиксове за домашни конфитюри на Dr.Oetker. Съдържа най-голямо количество пектин от цитрусови плодове в сравнение с Gelfix Classic и Gelfix Extra.

Всички плодове съдържат пектин, но колкото повече узряват, толкова повече намалява той. А пектинът е основната причина да се желира конфитюрът. При загряването на плодовете пектинът се свързва с естествената и допълнително добавената плодова захар и след изстиване конфитюрът се желира. С Gelfix Super 3:1 ще получите конфитюр, богат на плодов вкус с по-малко захар, защото добавяте 350 г захар и варите само 5 мин. Така освен всичко друго ще запазите витамините, цвета и вкуса на плодовете. Gelfix Super 3:1 е подходящ за добре узрели, сладки и меки плодове като ягоди, малини, череши, боровинки и др.

Още интересни рецепти с Gelfix може да откриете на сайта www.oetker.bg

Продукти

За сладоледа
  • Крем Оле Dr. Oetker - 2 пакетчета - 2.78 лв
  • прясно мляко - 800 мл - 2.31 лв
За топинга
  • ягоди - 1,2 кг - 9.58 лв
  • захар +2 с. л. за разбъркване - 350 гр - 0.94 лв
  • Gelfix Super Dr. Oetker - 1 пакет - 1.89 лв
  • порто или друго десертно вино - 150 мл - 7.40 лв
  • черен пипер - 1/2 кафена лъжичка - 0.05 лв

Инструкции

За сладоледа
  1. В купа сипете студеното мляко, добавете съдържанието на двете пакетчета Крем Оле Dr. Oetker и разбийте с миксер за 4 минути.
  2. Прехвърлете сместа в пластмасова кутия и сложете във фризер за 2-3 часа.
  3. Извадете сладоледа и гарнирайте с ягодовия топинг.
За топинга
  1. Изчистете и нарежете ягодите, пасирайте ги и прецедете през цедка, за да се отделят възможно най-много семки.
  2. Налейте плодовия сок в тенджера и към него прибавете съдържанието на 1 пакетче Gelfix Super на Dr. Oetker, разбъркано с 2 с. л. захар, и бъркайте често докато заври.
  3. Щом заври, прибавете и останалата захар и варете 4-6 минути. След това прибавете виното порто и черния пипер.
  4. Намалете котлона и отпенете, след което отдръпнете от огъня, налейте в измити и подсушени бурканчета, затворете с капачките и обърнете надолу за около 15-20 минути.
Внимание: Съдържа прясно мляко, което може да предизвика алергични реакции.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *