Салата от моркови, репички и селъри

Салата морков, репички, селъриСалата морков, репички, селъри
 • 4 порции
 • лесна
 • подготовка
 • готвене
 • общо
 • 6.04 лв

Колкото и да не ни се иска, ще признаем, че салатата от моркови, репички и селъри ще допадне повече на дамите. Не защото в нея има нещо „женско“, нищо такова. Просто опитът ни показва, че мъжете по-скоро повдигат вежди подозрително от „нови“ зеленчукови комбинации.

За „ново“ в случая може да приемем сочното и сладко селъри, което бавно, но упорито си пробива път на масата на българина. Преди да ни разкритикувате, че не ползваме звучната българска дума целина за този зеленчук, бързаме да уточним, че има разлика между двете. Селърито е вид целина, който се отглежда заради стръковете. Те са сочни и ароматът и вкусът им не са така натрапчиви като нашенската целина. Тя, впрочем е от сорт, който е ценен с листата и корените. Не бихте хрупали от нейните жилави стръкове, нали!

Стръковете селъри често са част от диетичното хранене, тъй като съдържат много малко калории. Веганите също я ползват широко в смутита или готвени ястия. Но дори и да не сте на диета, нашата пролетна салата от моркови, репички и селъри ще ви хареса. Свежа е и се приготвя много бързо – стържете, режете и овкусявате с лимонов сок.

Важна подробност, когато готвите със селъри, е, че стръковете трябва да се почистят от твърдите влакна. Става с нож за секунди, но ако не го направите, ще съсипете цялото ястие. Усещането е също толкова неприятно както от зелен боб, който е набран късно и по шушулките вече са се образували влакна. С изключение на това, няма нищо друго специално в приготвянето й. Може дори да си я хрупате така, в суров вид.

По желание към салатата от моркови, репички и селъри може да добавите и малко настъргана ябълка за леко сладникав нюанс.

* Създадено за Vita Rama

Продукти

 • моркови - 5 бр - 0.80 лв
 • репички - 2 връзки - 2.98 лв
 • селъри - 4 стръка - 2.25 лв
 • лимон - 1 бр
 • магданоз за поръсване

Инструкции

 1. Измийте добре всички необходими продукти.
 2. Обелете морковите и ги настържете в подходяща купа.
 3. Нарежете на шайби репичките и ги прибавете в купата.
 4. Почистете стръковете селъри от вертикалните влакна. След това ги нарежете по ваш вкус.
 5. Прибавете лимоновия сок и разбъркайте добре.
 6. По желание можете да поръсите салатата от моркови, репички и селъри с магданоз или копър.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет, както и за деца. Одобрено от д-р Райна Стоянова, специализант по ендокринология и болести на обмяната.

1 thoughts on “Салата от моркови, репички и селъри”

 1. на тази комбинация и ходи малко настъргана ябълка 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *