Вкусна рецепта с остатъци: Целувки

ЦелувкиrecipeImages-1920×13102
 • 7 порции
 • лесна
 • подготовка
 • готвене
 • общо
 • 121 калории
 • 1.54 лв

Сигурно се чудите каква е тайната на съвършените целувки. Истината е, че тайните са няколко и до една ще ги споделим с вас, но преди това ще отбележим, че целувките са типична рецепта с отпадъци. И към тях, и към рецептата за ореховки обикновено посягаме, когато имаме останали белтъци от друго готвене.

Ако искате да станат пухкави и обемни вашите целувки, белтъците трябва да са на стайна температура, а не да сте ги извадили току-що от хладилника. Ниската температура ги стяга и те не могат да се разбият. Когато са на стайна температура, стават по-еластични и се разбиват по-добре. Солта допълнително подпомага този процес.

Важно е да сте внимателни, когато отделяте белтъците от жълтъците, защото дори само една мъничка капка жълтък е в състояние да съсипе всичко. Освен това съдът, в който ще ги разбивате, трябва да е съвършено сух пак по същата причина.

Водят се все още спорове дали трябва да се слага пудра или кристална захар, дали не трябва да се смесват два вида захар и т.н., когато се прави целувчено тесто. Има защитници и на двете тези. Ние винаги ползваме пудра захар, защото с нея разбитите белтъци стават гладки и лъскави и по-бързо се образуват твърди връхчета.

По-правилно е термичната обработка на целувките да се нарича сушене, а не печене.Оптималната температура за това е 100 градуса, поне час. Имайте предвид, че вентилаторът на фурната добавя до 30 градуса към избраната температура. Ако ги сложите на по-висока температура, ще се напукат, а отвътре ще останат меки. На това някога му се казваше целувки с дъвка вътре, но всъщност е не добре изсушени целувки. Ако търсите такъв ефект, вече знаете как да го постигнете.

Можете да разберете, че са готови, когато се опитате да ги отлепите от хартията за печене. Щом се получава, значи е време да ги вадите.

Продукти

 • белтък - 3 бр - 0.47 лв
 • пудра захар - 210 гр - 1.08 лв
 • сол - 1 щипка

Инструкции

 1. Белтъците се разбиват с щипка сол в сух съд. Захарта се прибавя на порции, без да се прекъсва разбиването.
 2. Тавата се покрива с хартия за печене. От получената гъста смес с шприц се правят целувки.
 3. Пекат се във фурна с вентилатор на 100 градуса за малко повече от час.
 4. Перфектната целувка е твърда отвън и по-мека отвътре, все едно има дъвка в нея.
Внимание: Съдържа белтък, което може да предизвика алергични реакции.

2 thoughts on “Вкусна рецепта с остатъци: Целувки”

 1. Каква е тайната да не ви се напукват целувките? Моите рядко добиват „търговски вид“…

  1. Здравейте, Боряна! Целувките се напукват, когато температурата е висока. Трябва да се сушат, а не да се пекат и оптималната температура за това е 100 градуса. Имайте предвид, че ако ползвате вентилатор, това добавя още 20 до 30 градуса към избраната температура. Успех следващия път, макара че сме сигурни, че и напукани пак са вкусни 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *