Готвене с остатъци! Звучи непонятно на фона на купищата храна, които всеки час незаслужено се превръщат в отпадък. Хората са разточителни. За съжаление. А в резултат на това близо 10 процента от боклука на Земята е органичен.

Останала ви е супа, хвърляте я, макарони – на боклука. Помислете колко още годна за консумация храна пращате в коша! Можете да промените това и дори да пестите средства. Как? Отнасяйте се по-рационално с храната.

Разбира се, това не означава да се храните с продукти с изтекъл срок на годност. Означава да дадете шанс за

втори живот на храната, която е годна за консумация

и която обичайно, без да се замислите, изхвърляте.

Първата стъпка в тази посока е да се научите да съхранявате правилно продуктите, за да не се развалят преждевременно. Не ги забравяйте в шкафа, приберете ги в хладилника. Ако е необходимо, ги преместете във фризера, за да ги използвате на по-късен етап. Като цяло се опитайте да не се затрупвате с прекомерно количество продукти, за да няма и какво да забравяте. Вместо това планирайте пазаруването и менюто си.

Втората стъпка е да започнете да проверявате по-често наличностите, които трупате вкъщи. А трупате със сигурност. Ще се изненадате с какво разполагате и дори не сте подозирали.

Третата стъпка е да помислите за рецепта, с която ще

можете да оползотворите „остатъците“.

На кое всъщност казваме „остатък“? Според официалното определение остатъкът е „част от нещо, което не е било използвано или изядено изцяло“. Това значи, че остатък е позасъхналият хляб в шкафа. Остатък е забравеният банан, който е започнал да потъмнява. Остатъци са малките парченца кашкавал и шунка от приготвянето на плънката за пилешко филе вретено. Остатък е и неизяденото месо от снощното събиране с приятели.

Ако проявим въображение, всичко това се превръща в изходен продукт за ново вкусно хапване. Готвенето с остатъци е набираща все по-голяма популярност мода в световен мащаб.

Истината е, че всеки, който планира разумно покупките си, реално готви с остатъци, без да се опитва да бъде в крак с тенденциите. И го прави не защото в света всеки ден се изхвърля 1/3 от произведената храна, а защото изхвърлената на боклука храна означава изхвърлени на боклука пари. Това са парите, за които се трудим всеки ден.

Храната, приготвена с отпадъци, не е гурме, нито има претенции за звезда Мишлен. Тя е простичка, приготвя се бързо и лесно и е вкусна.

Ще ви помогнем с няколко практични примера.

Купили сте бисквити, които обаче никой от семейството ви не е харесал. Не ги избутвайте назад в шкафа, а помислете дали не можете да направите от тях нещо апетитно. Например домашна бисквитена торта.

По същия начин можете да постъпите с макароните и въобще с пастата, която сте сварили в повече. С нея можете да приготвите вкусна запеканка. Достатъчно е добавите нарязани на дребно колбас, домат, чушка, малко кашкавал и да пъхнете във фурната за половин час. Вечерята е готова! Поднесена с чаша приятно вино, със сигурност няма да бъде върната.

Останалите ви макарони можете да превърнете и в чудесна фритата. Объркайте ги с нарязани на ситно зеленчуци (лук, домат), чукнете 3 яйца, добавете сол на вкус, червен пипер и запечете в малка тавичка.

Ако ви е останал стар хляб, нарежете го на малки кубчета и ги запечете. В купа сложете нарязани на жулиени чушка, домат, червен лук. Подправете ги със зехтин, разпределете отгоре така приготвените хрупкави крутони и ще можете да хапнете чудна салата.

В италианската кухня старият, изсъхнал хляб често се използва за приготвянето на вкусни сладкиши. Корите се отстраняват, хлябът се слага в блендера, добавя се малко прясно мляко и се пасира добре. След това се добавят едно-две яйца, мед, сушени плодове и ядки, нарязани на дребно или смлени. Сместа се пече до готовност във фурната. Можете да добавите и лъжичка ром или коняк за аромат. Нямате представа колко е вкусен резултатът!

Ето че „остатъците“ могат да се преродят за нов живот.

Нужно е само да започнем да се замисляме. Вероятно ще се изненадате, но да бъдем разумни по отношение на хранителните продукти и отговорни към собствения си бюджет, понякога е много по-лесно, отколкото ни се струва. И не коства усилия.

Заслужава си да опитате. Не заради бъдещето на планетата, не за да се борим с консуматорската нагласа в съвременното общество, а заради себе си.