Ореховки

ОреховкиОреховки
 • 6 порции
 • средна
 • подготовка
 • готвене
 • общо
 • 623 калории
 • 17.04 лв

Кое е най-важното, когато правите ореховки вкъщи? Никога няма да се досетите за верния отговор, затова ще ви подскажем. Да не се разсейвате със странични занимания, докато ги печете. В противен случай ще изгорят. Откъде знаем ли? Е, нужно ли е да признаваме… Добре де, попрепекохме леко първата тава, защото се заплеснахме в телефона. Но пък вторите за сметка на това станаха съвършени.

Иначе в приготвянето им няма нищо специално. Разбивате белтъците с пудрата захар, смесвате ги със смлените орехи, разбърквате и печете. Когато започнат да розовеят отгоре и в кухнята се разнесе вкусен аромат на печени орехи, можете да ги извадите от фурната. Дори минута повече може да е фатална. Докато са топли, бисквитите са меки и може да се счупят при отлепянето от хартията за печене. Затова изчакайте да изстинат, тогава и отлепянето ще е доста по-лесно. Подредете ги в подходящ съд и… воала!

Не е фатално, ако нямате специален шприц вкъщи. Формата е важна, но не е всичко. Ползвайте лъжица, както направихме ние, за да им придадете желания вид. Мокрете я преди всяко гребване от сместа, за да оформяте ореховки по-лесно.

Имайте предвид, че те са от онези сладкиши, които стават по-вкусни, след като престоят. Така че не бързайте да ги поднасяте веднага. Изчакайте до следващия ден, тогава ще са чудесни с чаша горчиво кафе, което ще неутрализира приятно сладостта им.

Ореховките могат да минат и за рецепта с остатъци. Обикновено ни остават белтъци, когато сме правили супа или пълнени чушки и са ни били нужни само жълтъци за застройка или сос. Вместо да се чудите какво да правите с тях, ги превърнете в нещо просто, но вкусно. Да ви е сладко!

Продукти

 • яйца - 3 бр - 2.00 лв
 • орехи - 400 гр - 13.98 лв
 • пудра захар - 200 гр - 1.03 лв
 • сол - 1 щипка

Инструкции

 1. Разделете белтъците от жълтъците. Жълтъците запазете за друго готвене, а белтъците разбийте на сняг с щипка сол. Без да спирате да биете, постепенно добавете захарта.
 2. В купа сложете смлените орехи и добавете разбитите белтъци. Разбъркайте с дървена лъжица.
 3. Покрийте тава с хартия за печене и на ръка или с помощта на шприц или лъжица оформете ореховки. Наредете ги на разстояние една от друга, защото стават почти двойни по време на печенето.
 4. Печете сладките на умерена температура около 20 минути. Когато започнат да порозовяват отгоре, са готови.
 5. Изчакайте да изстинат и тогава ги поднесете.

Бележки

Това ястие е подходящо за хора, страдащи от диабет в ограничени количества, както и за деца. Не е подходящо за хора спазващи нисковъглехидратна диета. Одобрено от д-р Галя Генчева , специалист по вътрешни болести, ендокринология и болести на обмяната.

Внимание: Съдържа яйца, което може да предизвика алергични реакции.
Внимание: Съдържа орехи, което може да предизвика алергични реакции.

5 thoughts on “Ореховки”

  1. И ние изгорихме първите, защото нашият кулинар се заплесна „само за малко“ в телефона 🙂

  1. Най- добре е да печете ореховки или целувки на сушене,т.е.преди да ги пъхнете във фурната ,загрейте на 200 градуса и като сложите тавата в нея,я ИЗКЛЮЧЕТЕ и не пипайте повече ! Да стоят вътре и цяла нощ,тъкмо ще се изсушат,но няма да изгорят ! Има и такава рецепта “ Забравени сладки “ ! Пак с белтъци на сняг,ядки,настърган шоколад и приличат на камъчета,но на вкус са превъзходни ! Пробвайте !

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *