Храната е толкова важна за всяко живо същество, колкото и водата. Но… да не забравяме какво е казал Цицерон: „Трябва да се яде и пие толкова, колкото да възстановим силите си, а не допълнително да изтощим организма“.

От 1979 г. човечеството отбелязва 16 октомври като Световен ден на храната.

Целта е да се привлече вниманието на всички към проблема с изхвърлянето на храна, годна за консумация, към огромното число градуващи хора по света и към необходимостта от опазване на ресурсите на планетата. А също така – към проблема за нездравословното хранене.

Все повече хора се хранят с продукти, които не само че не са полезни за здравето им, но са и много вредни, дори отровни.

Гонейки постоянно важните си ежедневни ангажименти, ние ядем пред компютъра и телевизора, ядем на крак, ядем храна, която не е домашно приготвена и е с твърде много мазнини, захари, сол, добавки.

Какъв е шансът ни за промяна?

Да започнем да се храним осъзнато.
Да започнем да приготвяме храната си по-често у дома. С любов. Използвайки местни продукти, сезонни. Защото те не са били обработени с всевъзможни химикали, за да издържат дългия път от производителя до нашата маса.
Да включим в менюто си повече плодове, зеленчуци, бобови.

Да съхраняваме добре продуктите, за да избегнем изхвърлянето им
. Ако забележим, че зеленчуците са започнали да вехнат, да ги замразим или сготвим навреме.

Да се храним у дома. В компания. Да споделяме храната си.

Да четем внимателно етикетите. Да събираме разделно боклука. Да компостираме. Да не се поддаваме на рекламите, които ни карат да пазаруваме повече, отколкото ни е необходимо.

И да спортуваме – поне 30 минутки на ден!

Яжте, споделяйте, компостирайте.

Промяната и бъдещето са във вашите ръце.