Лесно е да поканим гости или да съберем семейството около масата. Специален празник не е нужен. Нали знаете – липсата на повод понякога е най-добрият повод.

Да ги впечатлим – това вече е съвсем отделно нещо. Всички искаме дълго след празненството гостите ни да разказват разпалено за храната, за атмосферата и за красивата маса, за цялостното преживяване и за насладата, която са изпитали.

Решението по правило се събира в две думи – планиране и подготовка. За жалост, заради препускащия ритъм, в който всеки ден тичаме, все по-рядко разполагаме с необходимото за това време. Онова дълго и изпълнено с ентусиазъм и суетене готвене, което нашите майки правеха, полека-лека избледнява като мираж. Тежкото, многостепенното меню отстъпва дори при много големи празници.

Други две думи сега подсказват как да впечатлим своите гостите – с практичност и находчивост. Плюс въображение. С маса, която поражда възторжени възгласи на доволство и живец за смях, за бъбрива споделеност и веселие. И на която много пъти се чува „Наздраве!“.

Как да го постигнете и наистина да впечатлите гостите си? Предлагаме ви стегната стратегия в 4 стъпки.

Качество, а не количество

Не изобилието, а качеството на поднесената храна я превръща в празник. Затова заложете на подбрани продукти, от проверен източник, които гарантират вкусни ястия. Малкото трябва да бъде много.

Струва си всяка похарчена стотинка, защото това демонстрира отношение – към храната и към хората, на които я поднасяте. Знаете как за някои рецепти е изрично посочено, че за най-добър резултат яйцата трябва да са домашни, а прясното мляко – пълномаслено, да речем. Това създава известна мистичност около самото приготвяне на ястието, придава му ореол, прави го специално. Така поднасяте подбрана и вкусна храна с история.

Същият принцип за качеството пред количеството важи и за алкохола на масата.

Ако разполагате с по-ограничен бюджет, е препоръчително да подберете и поднесете малко, но наистина качествени храни.

Качествено мезе

И като споменахме качеството… Мезетата посрещат нашите гости. На дървени дъски, в малки чинийки или купички. Аранжирани красиво, придружени със съответните напитки – те задават линията на вечерта, пораждат първите разговори и първите въздишки от вкусното удоволствие.

Какви да бъдат? Заложете на сигурното – сирена и кашкавали, маслини, ядки, гризини, крекери, пресни зеленчуци, разядки и дипове, кюфтенца или нарязано студено месо, домашно приготвени хапки и задължителните тънко нарязани нашенски мезета. Няма как празник на българска маса да мине без суджук, луканка пастърма, сушеница, шпек салам, бабек, филе – всички заедно или в подбрана от вас селекция.

Тук е моментът отново да споменем качеството. И най-естетското представяне се превръща в пълен провал, ако подредите месни деликатеси с ниско качество. В този случай ще бъде и неподходящо да бъдат наричани деликатеси. Няма толкова неприятно нещо като разочаровани и гладни гости.

Колаж от мезета от Орехите

Със сухите мезета на “Орехите” грешките са изключени, убеждавали сме се в това многократно. Показвали сме ви и как да аранжирате плато с тях. Решението какво да подредите на него, е изцяло ваше, но то непременно трябва да е съобразено с това, което консумират гостите ви. Добре е да има разнообразие – за всеки по нещо. Добре е да има и баланс и това важи за цялостната подредба на масата. Разнообразието от вкусове, но и баланс в цветовете на храната ще направи трапезата различна и ефектна. Червено от чери домати, зелено и черно от маслини, бяло и жълто от сирената… Имайте го предвид! С подходящите питиета това гарантира незабравимо преживяване.

Фокусирайте се

Превръща се в тенденция вместо празнично многостепенно меню на масата да има изобилие от дребни деликатеси. По този начин всеки може да хапва от това, което му е по вкус. Домакинът остава при гостите и не гравитира непрекъснато между кухнята и масата с пълни или празни чинии. Подготовката отнема по-малко време и енергия. Не на последно място – не се изхвърля храна.

Колаж от мезета от Орехите

Решите ли да приложите този наистина практичен подход, водещата ви мисъл при организирането на менюто е да бъдете фокусирани и на масата да има един основен акцент. Ако това са мезетата на „Орехите“, няма нужда да подреждате около тях и нещо готвено, за да не превърнете ефекта в дефект. Вместо това подберете няколко различни вида меса и доразвийте темата с характерни български вкусове. Сложете няколко разядки в пъстри купички, като се стараете да не се припокриват като вкус, а дори и като цвят. Нека има нещо на млечна основа – със сирене и кисело мляко, нека има лютеница, кьопоолу или лютика, изненадайте и с нещо различно като топеница от боб или пък печени чушки, пълнени с цедено мляко и орехи. Тук е важно храната да е удобна за ядене и да изисква минимален набор от прибори и посуда, за да не затруднява гостите и да не измества фокуса от празника. Чиния, вилица и нож са оптималното за този тип презентация.

За да демонстрирате топло отношение, си струва да вложите усилия в домашна питка. Пасва чудесно на цялата концепция а ако я поднесете топла, ще спечелите сърцата на всички. Само не забравяйте с нея да сложите на масата и купички с шарена сол.

Превърнете храната и храненето в празник

Създаването на приятна атмосфера превръща храненето в празник. Вкусните ястия доставят наслада на небцето, а красиво подредената маса радва очите. Колкото повече сетива включите, толкова по-удовлетворяваща е празничната трапеза.

Но има още нещо, което непременно трябва да отбележим – забавлявайте се с вашите гости! Помнете, че домакините задават тона на празника. Ако вие сте усмихнати, енергични и в добро настроение, положителната нагласа се предава и на вашите гости, разговорът върви, сърцата се отпускат, а музиката и топлите думи са като мехлем за резките от малките или по-големи ежедневни предизвикателства.

С практичност и находчивост по отношение на трапезата, това е лесно постижимо. Вместо да сте изтощени, ще бъдете свежи и заредени, а гостите ви наистина ще помнят този празник дълго. И дори ще искат още!

  • Създадено за “Белла България”