Отново е време за боядисване на яйца. Пролет е и всички вече се подготвяме за един от най-големите християнски празници – Великден.

Понеже е възможно боята в магазините вече да е изкупена, решихме да ви покажем няколко интересни начина за получаване на красиви цветове с естествени материали.

Приготвили сме ви и бонус идея за декорация с помощта на нещо, което всеки има вкъщи – салфетки.

Боядисване на яйца с цвекло

Цвеклото е известно не само с ползите за здравето, но и със способността си да оцветява всичко, до което се докосне. Изключение не правят и яйцата.

За да си направите червена боя за яйца от него, е нужно да добавите 2 настъргани глави от него към 1,5 л вода. Варете сместа 1 час, след което оставете 5-10 минути да се охлади, прецедете и добавете 2 с. л. оцет и 1 с. л. сол. Сложете топлите яйца, които трябва да престоят там най-малко час. 

Натурално боядисани великденски яйца с лук, цвекло, ряпа, куркума и чай

Жълта боя от куркума

Жълтата боя може да направите от кукрума. За целта към 500 мл вряща вода добавете 3 с. л. куркума на прах и 1 с. л. червен пипер. Изчакайте да заври и поставете яйцата, които, както при червената боя, трябва да престоят най-малко час. Колкото повече стоят в сместа, толкова по-наситен цвят ще получите.

Зелена боя от спанак/магданоз

Към 1 л вода се добавят 500 г спанак или магданоз и се вари до оцветяване на водата. След това се маха от котлона, спанакът/магданозът се изважда и на негово място се слагат предварително сварените яйца.

Тъмносиньо от червено вино

Много хитър трик за боядисване на яйца, ако разполагате с гъсто, домашно червено вино. Яйцата се варят в смес от 0,5 л домашно червено вино, 0,5 л вода, 3 супени лъжици оцет и 1 супена лъжица сол.

Боядисване на яйца с лук и листенца

Червено великденско яйце, боядисано в червено с лук

Върху сварените яйца поставете по едно или повече листенца (здравец, магданоз), опаковайте всяко яйце в чорап и пристегнете хубаво с гумено ластиче. Смесете люспите на 10 глави кромид лук с една чаша оцет и достатъчно вода, за да покрие всичко. Сложете яйцата и оставете да заври на слаб огън, като времето за варене трябва да е около 10 минути. След като са готови, извадете ги, изчакайте да изстинат и внимателно махнете листенцата.

Белтък и салфетка

Разделете горната цветна част от салфетката и от нея изрежете желаната картинка. Поставете я върху яйцето и намажете с леко разбит белтък върху нея, за да се залепи. Оставете да изсъхне върху хартия за печене около 3-4 часа.

Автор: Рени Милева