Дюлите идват от Азия. Но растат без проблем и в нашия умерен климат. Можете да ги запазите в перфектно състояние почти до февруари, ако изберете цели и добре узрели плодове.

Дюлите са изключително полезни.

Те са източник на важни за здравето ни фибри, минерали и витамини.

В тях има много пектин. Съдържат още глюкоза, фруктоза, ябълкова и лимонена киселина, соли на желязото, калий, фосфор и калций. Освен това е богата на витамини A, B, C, E и PP.

Традиционната медицина отдавна използва дюлята при приготвяне на различни лекарства.

Пектинът и танините, съдържащи се в плодовете, ще помогнат за отстраняването на токсините и различните канцерогенни съединения от тялото, спомагайки за прочистването на червата. Те се противопоставят на развитието на заболявания и възпалителни процеси на храносмилателната система.

За спиране на кървенето се препоръчва да се пие отвара от семената.

Извлекът от дюлеви семена е добро омекотяващо и противовъзпалително средство и се използва при гастрити, гастроентероколити бронхити, трахеити, упорита кашлица.

Екстрактът от семената се препоръчва при лечението на цистит и атопичен дерматит.

Препоръчва се от здравните специалисти като безопасна алтернатива за хора, страдащи от алергия. Когато се прилага като мехлем или гел върху кожата, могат да се повлияят атопичен дерматит и други подобни кожни заболявания. Високите нива на витамин C също помагат да се контролира възпалението.

За лечебни цели се използват не само плодовете и семената, но и листата на дюлята. Те помагат за понижаване на кръвната захар. Затова хората с диабет трябва да обърнат специално внимание на този май пренебрегван плод.

Полезен е и сокът, защото има антисептичен ефект. Препоръчва се на страдащите от астма и на хората със заболявания на горните дихателни пътища.

И това не е всичко. Дюлята укрепва сърцето, черния дроб, отстранява лошия дъх в устата. Тя действа добре при сърцебиене, махмурлук, при повръщане, слабост и жълтеница.

Консумацията на дюли помага в борбата със стреса и натоварването, повишава и настроението. Затова на бременните се препоръчва чай от плодовете.

Освен това дюлята се характеризира с ниско съдържание на калории, поради което се радва на благоразположението на диетолозите.

Разбира се, дюлята, както и всяка друга храна, трябва да се консумира в разумни количества.

Не е препоръчително да се ядат семената, защото като те съдържат вещества, вредни за човешкия организъм. Лекарите съветват да не се увличаме по плода, ако страдаме от плеврит или запек.

Консумацията на дюли дава необичаен страничен ефект – върху гласните струни и ларинкса. Затова е по-добре певците, преподавателите и учителите да се въздържат от изкушението, ако им предстои изява.

Прясната дюля се консумира рядко, тъй като има кисел и стипчив вкус. Пресните плодове могат да раздразнят и стомаха.

Най-добре леко сварете или запечете във фурната.

Думата мармалад първоначално означавала сладко от дюля. Тя произлиза от думата „marmelo“ това е португалската дума за дюля.

Дюлята има почетно място в родната кулинария.

От нея се приготвят чудни компоти, сладко, желета.

Има много уникални рецепти с дюли, включително с дивечово месо и месо от домашни животни.

Не пропускайте да се насладите на тази царица на есента.