Как да науча детето да се храни здравословно? Всичко, което опитах, се оказа безуспешно. Много родители стигат до края на тази задънена улица. Множество проучвания показват, че най-често използваните родителски подходи всъщност дават най-малко резултати.

Нашият консултант по здравословно хранене Кирил Танев обобщава резултатите от над 120 изследвания по въпроса и предлага 8 препоръки какви грешки да не допускаме и как да накараме децата да се хранят здравословно.

Интересът ми към тази тема се зароди, когато изучавах психологията на спазването на режимите при персоналните тренировки. Оказа се, че да накарам детето си да се храни здравословно е подобно на това да накарам клиентите си да спазват хранителен план.

1. Не насилвайте детето си да се храни здравословно

Това е често допускана интуитивна грешка от страна на много родители. Тъй като те са тези, които искат децата им да се хранят здравословно, считат, че децата са задължени да го правят. Трябва да изядеш зеленчуците си – тази реплика може да накара децата да го направят в момента, но създава в тях негативна асоциация с тази храна и в дългосрочен план ги кара да ядат по-малко от нея.

Децата учат бързо. Те реагират изключително положително, когато имат избор, дори по-добре от възрастните. Не ги насилвайте! Просто им показвайте правилната посока.

2. Бъдете добър пример

Вместо да налагате на детето си да изяжда своите зеленчуци, бъдете пример за него. Вие самите консумирайте достатъчно от тях. Проучванията показват, че добрият пример кара децата да хапват повече плодове и зеленчуци.

Така че яжте, не издавайте заповеди. Децата не са глупави. Ако им казвате да се хранят здравословно, но вие самите не го правите, те ще забележат лицемерието.

3. Не награждавайте детето, когато се храни здравословно

Точно както натиска, така и наградите подкопават вродената мотивация. В психологията това се нарича прекалено фокусиране върху външната мотивация. Докато външната мотивация е приложима само за стандартни и рутинни задачи, вътрешната е по-подходяща за разрешаването на по-комплексни, предизвикателни и изискващи определена креативност проблеми.

Дори детето да е мотивирано да направи това, което искате от него, предлагайки му пари или бонбони в замяна, вие ще го накарате да си мисли, че наградата е нещото, заради което то го прави. След като изяде зеленчуците си, то ще си мисли, че го е направило само защото сте му дали награда, въпреки че може да харесва зеленчуците. В съзнанието му стойността на бонбоните се повишава, а тази на зеленчуците намалява.

Не награждавайте децата си, когато се хранят здравословно, научете ги какви са ползите от това – удоволствие, ситост и добро здраве.

4. Накарайте детето си да се потруди в градината

Градинарството е естествен начин за децата да се запознаят с нови храни и да развият положително отношение към тях. То е ефективен начин да ги накарате да консумират плодове и зеленчуци. Физическият контакт и досег с различните храни са особено важни за изграждането на връзка с тях и събуждане на интерес.

 5. Направете здравословните храни достъпни

Всички прибягваме до храни, които са на една ръка разстояние. За да избегнете постоянния контрол над детето относно избора му на храни, направете така, че храните, които го заобикалят, да са здравословни и така изборът му да се свежда до тях. Наличието на повече плодове и зеленчуци вкъщи ще развие вкус и предпочитание към тях. Затова осигурете на детето си постоянно изобилие от предварително приготвени салати, както и микс от плодове.

6. Научете се да готвите вкусно и здравословно

Хората консумират храни, които са им вкусни и децата не са изключение. Ако не им предлагате нищо повече от обикновени броколи вкъщи, докато навън са заобиколени от понички и пица, те се научават да асоциират нездравословното с вкусното. Това е рецепта за бедствие. Изводът е, че задължително трябва да направите здравословните храни вкусни. Гответе и разнообразявайте храната!

7. Научете детето да готви

Още по-добрият вариант от това да готвите за детето си е да го научите само да го прави. Готвенето забавлява децата и увеличава желанието им да опитват нови храни, включително може да ги накара да консумират повече здравословни храни.

Не робувайте на рецептите, позволете на детето си да експериментира. Не се знае, може то да засрами дори Джейми Оливър.

8. Опаковайте обяда му по забавен начин

Производителите на боклучавите храни използват хитри рекламни трикове, за да накарат децата да консумират техните продукти. Направени са редица проучвания в сферата на брандирането, рекламата и опаковките с цел осигуряване на максимални печалби.

Ако детето ви трябва да избира между скучно опакования си обяд и McDonald’s happy meal, мислите ли, че ще може да устои на изкушението.

За щастие, можем да използваме знанията на големите компании срещу тях в опитите си да накараме децата да се хранят здравословно. Те предпочитат забавни кутии за обяд, надписани с името им или любим анимационен герой върху тях. Не им давайте просто един банан, залепете стикер върху него, за да го направите атрактивен.

Ефектът е временен, тъй като децата винаги търсят разнообразие и нещо ново, така че бъдете креативни.

Ако искате децата ви да са готини, бъдете готин родител. Те са малки адаптивни изследователи. Не желаят да са поставяни в рамки, така че просто ги насочвайте в правилната посока.