Чували сте, че когато пиете антибиотик, трябва задължително да вземете и пробиотик. Както и че ако имате проблем със стомаха, трябва да вземете пробиотик. Децата също получават пробиотик – първо чрез майчината кърма. Каква е разликата между тези три „биотици“ и какви са ползите от тях?

Пробиотиците (в превод бактерии за живота) са микроорганизми, които ни помагат да поддържаме бактериалния баланс в стомаха. С други думи те са полезни за храносмилането, а оттам и за доброто здраве и настроение.

Учени от университета на Мисури са установили, че пробиотиците се борят бързо и ефективно със стреса. Помагат на организма да се защити от вируси и други бактерии, което ги прави важни за имунитета. Доказана е ползата им при атопичен дерматит.

Пробиотици има в киселото мляко, както и в кефира, киселото зеле, киселите краставички, супата мисо, в спирулината, хлорелата и синьо-зелените водорасли.

Такъв полезен микроорганизъм е Лактобацилус булгарикус – бактерията на българското кисело мляко. Българското кисело мляко всъщност се приема за първия пробиотик, привлякъл вниманието на лауреата на Нобелова награда проф. И. Мечников.

През 1905 г. д-р Стамен Григоров изолира бактерията, която води до подквасване на млякото – Lactobacillus bulgaricus, и така проф. Мечников заключва, че тайната на дълголетието на българите се крие в консумирането на кисело мляко.

Пребиотиците подпомагат да бъде съхранена жизнеспособността на пробиотиците. Пребиотици има в зеленчуците, пълнозърнестите храни, или най-общо казано – в храните, богати на баластни вещества или несмилаеми фибри с въглехидратен произход, наречени олигозахариди.
А също така и в чесъна, аспержите, бананите, артишока, цикорията.
Смята се, че пребиотиците имат антимикробен, антиканцерогенен и антиостеопорозен ефект. Оказват влияние и върху нивото на кръвната захар, увеличават абсорбирането на минералите в организма и подобряват баланса им.

Синбиотиците са комбинация от пробиотици и пребиотици. Те помагат да подобрим храносмилането и да отслабнем. Можете да намерите комбинацията под форма на таблетки, а можете и да консумирате храни, богати на пробиотици и пребиотици.