Повечето учени отдавна са анатемосали яденето късно вечер. Някои все пак са доста по-толерантни и казват, че можем да хапнем, но определени храни.

Според резултатите от различни изследвания късната вечеря пречи на здравословния сън.

Други пък сочат, че хората, които ядат късно вечер, са склонни към преяждане. Хапването след 19 ч. може да доведе до повишаване нивата на триглицеридите – тип мазнини, които се съдържат в кръвта. Това увеличава риска от инфаркт.

Има данни, че яденето през нощта може да е полезно, ако е само от въглехидрати. Обяснението е, че така може се да помогне на организма да контролира апетита си през следващия ден…

Въобще – изследвания много. Повечето обаче са негативно настроени към късното стоене пред хладилника. На кое да вярваме? И трябва ли да си легнем гладни?

Всичко зависи от начина на живот!

Ако сутрин се будите в 5, можете да вечеряте в 17 ч. Но ако спите до обяд, вечерята в 22 ч не е табу.

Най-важното условие е да следвате сигналите, които ви дава собственото ви тяло. Яжте, когато наистина сте гладни. Често и по малко.

Храната е енергия. Което означава, че преди сън нямаме голяма необходимост от нея. Ако все пак сте се прибрали преди миг и ви се иска да сложите нещо в стомаха, нека то да е малко и да се усвоява лесно от организма. Мазните храни не са за предпочитане.

Какво можете да си позволите

Крем супа от зеленчуци. По принцип крем супите са идеален вариант за вечеря. Засищат, полезни са, осигуряват ценни вещества като фибри и протеини. Какво ще кажете за една вкусна крем супа със спанак?

Салата в комбинация с хумус. За салатата е ясно – леко хапване, пълно с витамини. Хумусът е специална категория. Направен е от нахут. Това е бобова култура, богата на фибри, манган, желязо, антиоксиданти. Полезен е за сърцето, костите, пази от рак.

Риба със зелена салата. Рибата е лека, усвоява се лесно, богата е на Омега-3 ненаситени мастни киселини. За предпочитане е да бъде приготвена на пара или на скара. Добавете към нея зелена салата, подправена със зехтин.

Пилешко със зеленчуци. Пилешкото месо (може и пуешко) също е леко. Комбинирайте го с ралични зеленчуци (домат, краставица, чушка и чесън) и ще получите вкусна и засищаща вечеря, която при това е и нискокалорична. Можете да приготвите всичко под формата на вкусни шишчета.