Вече 13 години на 8 ноември отбелязваме Европейския ден за здравословно хранене и готвене. Фокусът в този специален ден е върху храненето на децата. Причината – детското затлъстяване на Стария континент придобива застрашителни размери. Тази тенденция е особено изявена в южните европейски държави като Италия и Гърция. Най-засегнати от проблема „наднормено тегло“ са децата на възраст от 2 до 7 години.

България, за жалост, също е на предна позиция в негативната класация. Актуални данни показват, че българчетата са пети по затлъстяване в Европа, като 1/3 от ненавършилите 18 са с наднормено тегло.

През 2007 г. Европейската комисия обедини усилия с Европейската асоциация на професионалните готвачи с цел да научи малките европейци колко е важно да се хранят балансирано и в менюто им да присъстват предимно мляко и млечни произведения, плодове, зеленчуци, зърнени продукти и възможно най-малко сладкиши и преработени храни.  

„Навиците се изграждат отрано.

Затлъстелите деца порастват и се превръщат в затлъстели възрастни

Това влошава качеството на живот и предразполага към болести като диабет, рак, сърдечно-съдови проблеми и, не на последно място, депресия. Ако децата се научат, че да се готви е забавно и приятно, ако се научат на здравословни хранителни навици, вероятността да ги запазят и развият в зряла възраст се увеличава значително“, беше мотивът зад обявяването на 8 ноември за Европейски ден за здравословно хранене и готвене.

Обикновено той се отбелязва с редица инициативи, свързани с посещения на професионални готвачи в училища и детски градини, кулинарни демонстрации и състезания, готвене на открито за по-големите и образователни инициативи за по-малките. Ресторанти се включват със здравословно детско меню, специално разработено за 8 ноември и т.н.

Бланка за седмично меню на фона на здравословен обяд

Ние от Mate Kitchen решихме да се присъединим към тази общоевропейска инициатива, като добавим към нашето седмично меню един специален, осми ден с изцяло здравословни рецепти. Те, разбира се, не са насочени към децата, а към родителите. Ние също сме родители и вярваме, че възпитаването на здравословни хранителни навици е преди всичко наша грижа и отговорност. Убедени сме също, че домът е първото място, където те започват да се изграждат. Освен това многократно сме доказали в нашата кухня, че здравословно и вкусно са понятия, които успешно се припокриват.