8 ноември е Европейският ден за здравословно хранене и готвене. Много е вероятно да не сте чували за него, въпреки че се отбелязва вече 13 години. Той е учреден по инициатива на Европейската комисия по-скоро с образователна цел и е специално насочен върху храненето на най-малките. Причините, за жалост, не са приятни – детското затлъстяване в Европа придобива плашещи размери, като най-засегнати са децата от 2 до 7 години.

Именно това е възрастта, в която се създават и затвърждават хранителните навици, а родителите срещат най-големи затруднения да устоят на натиска на изпъстрената с вредни изкушения среда. Той е особено силен по отношение на любимите десерти. „Правилният“ избор между ябълка и шоколад изглежда предварително обречен. И все пак!

Ние, вече порасналите деца, знаем, че домашно приготвените десерти са несравними и не сме готови да заменим някои от тях за нищо на света, независимо в колко привлекателна опаковка е и колко много ни го рекламират. Като сладкия салам на мама, като кадифения крем карамел, като домашните бонбони, които не могат да изтраят повече от ден, като добрия стар млечен крем и т.н. Задачата ни като родители е да научим децата си да предпочитат приготвената вкъщи храна и съответно да я предпочитат.

Не е невъзможно, ние от Mate Kitchen вече сме го изпробвали върху собствените си деца и можем да се похвалим с успех. Ето защо решихме да ви помогнем във вашата здравословна мисия със

7 полезни и вкусни десерта – по една идея за всеки ден от седмицата

Есен е, сезонът на ябълките. Винаги е за предпочитане да ги хрупаме пресни, но не е задължително. Затова ви предлагаме вечната класика печени ябълки. За разкош сме ги напълнили с орехи, мед и канела. Когато се изпекат добре, стават меки като крем и ухаят разкошно. Освен за десерт, те са подходящи и за следобедна закуска с чаша уханен плодов или билков чай.

Червените нарове също ни се усмихват от сергиите, а ние ги събрахме в една купичка с арабски кускус и мед. Рецептата ще ви изненада с хармоничното съчетаване на вкусовете. Както ще се уверите сами, сладостта и плътността на кускуса и меда настояват за още нар. Затова е добра идея да го поднесете заедно с купичка зрънца от нар – за онези, които ще искат да си сложат допълнително.

Докато има грозде, ви предлагаме да изкушите детето си (а и не само него) с цедено кисело мляко с грозде и овесени бисквити. Това е простичък десерт, но ако бъде приготвен добре, няма и да ви хрумне, че ядете кисело мляко. По-скоро ще се учудите какъв е този лек крем. За предпочитане е да го направите с грозде без семки, за да си спестите излишно мрънкане, а бисквитите да натрошите непосредствено пред да го поднесете, за да останат хрупкави. Това ще стане един от предпочитаните десерти във вашето семейство.

И понеже споменахме овесени бисквити, защо не пъхнете във фурната тава с домашни овесени курабии. Ухаят божествено, защото в тях има масло, орехи, стафиди и червени боровинки. Тестото дава възможност за интерпретации, така че можете да замените боровинките и стафидите със сушени плодове по ваш вкус. За да ги направите по-примамливи, може накрая да ги потопите в шоколадова глазура.

Децата, както и възрастните, обичат бонбони

Под същата форма можете да им предложите микс от фурми и лешници, съединени с малко мед. Три натурални продукта, блендер, за да ги смесите, и повече настроение, за да ги превърнете в апетитни рошави топчета. Свършват буквално за минути.

Домашният млечен крем с жълтъци е несравнимо вкусен. Още по-добър става, когато добавите в него и смачкани зрели банани. Ако са ви останали банани, които започват да потъмняват, не ги изхвърляйте, а им дайте нов живот. Кремът ще свърши моментално, това можем да ви обещаем.

И за финал на нашата подборка от „подходящи“ десерти – вечната класика мляко с ориз. Вкусно, сладко, с нежна, кремообразна консистенция. Думите за него са повече от излишни. Това, че присъства неизменно в менюто на детските кухни, е достатъчно доказателство за неговата здравословност.