Дюли – тези жълти плодове с фин, омаен аромат като че ли все си остават недооценени. Твърди са, липсва им сочността на ябълките и крушите. Тръгнете ли да ги режете, е много вероятно да се стигне до кръвопролитие насред кухнята. На сергиите обикновено стоят свенливо в единия край и рядко някой посяга към тях. Ако пък се излъже да си вземе, едва ли ще е повече от една-две. В много домове ще ги видите като украса и естествен ароматизатор на въздуха. Това обаче е крайно незаслужена съдба за плод, от който можете да използвате всичко. Буквално! Единственото, което отива на боклука, са дръжките.

Най-лесното, което можете да направите с тях, е компот от дюли. Ако са повече, логично ще го затворите в буркани. Ако обаче имате един-два плода, може да си го направите в тенджерка и да си го хапнете пресен. Има деликатен вкус, а плодовете се изпълват със сладък сок и стават меки, без да се разпадат. Чуден е и топъл, и студен.

Другата възможност е конфитюр от настъргани или нарязани на тънки парченца дюли. С листенца-две индрише става великолепен. През зимата върху филия мек, бял хляб с масло е несравнимо. Гофретите също го обичат.

В никакъв случай

не изхвърляйте семенниците и корите на дюлите

Те може да ви изглеждат отпадък, но от този отпадък става великолепно желе, защото именно в тази част от плода съдържанието на пектин е най-високо. Залейте ги с вода колкото да ги покрие и ги варете до пълно омекване. След това ги прецедете през тензух, без да ги изстисквате, за да не попаднат твърди частици в желето. Измерете получената течност и на всеки литър сложете по 800 г захар. Варете до сгъстяване, а накрая добавете лимонтозу и насипете горещо в бурканчета. Когато изстине, се желира и има прекрасен, наситен тъмен цвят. А вкусът… Не може да се опише, трябва да го опитате.

Тук е моментът да кажем, че уханните дюли не са плод, от който се приготвя само зимнина. Ако ги комбинирате с ябълки и круши, от тях става чудесен щрудел или пък плодова баклава. Може да си ги изпечете с мед и орехи или да направите кекс или пай.

Освен вкусни, те са и изключително полезни, истинска витаминна бомба. В дюлите има витамин С, В1, В2, В3, А и минерали като калций, магнезий, калий, мед, натрий, цинк, желязо, манган, хлор, сяра.

И понеже в началото казахме, че това е плод, от който не се изхвърля нищо, е редно да кажем няколко думи и за листата. От изсушените листа с добавка от изсушени семки се прави чай, който помага за овладяването на пристъпите на астма, при кашлица, при бъбречни оплаквания.  

О, да, и характерният мъх, който трябва старателно да се изтърка, преди да готвите каквото и да било с тях. Някога той се е ползвал като средство за спиране на кръвта от отворени рани.

Така ако довечера се окажете с торбичка дюли, подарени от усмихнатата съседка, вече няма да се чудите какво да правите с тях. Запазете една, за да краси дома ви с елегантното си жълто, а останалите превърнете във вкусни вълшебства.

Да ви е сладко!