О, да, тя може не само да приготвя кафе и ароматен чай!

Капучино с много пяна? Ако не разполагате с кафе-машина, фпенската преса е уредът, с който ще успеете. Достатъчно е да сложите в нея горещото мляко. А след това интензивно да раздвижите буталото. След 30 секунди ще имате супер гъста пяна.

За измиване на зърнени храни преди готвене. Изсипете продукта в пресата, пуснете водата и натиснете пресата. След това излейте водата.

Домашна лимонада? Нарежете плодовете, сложете ги на дъното на пресата и залейте със студена вода. Оставете пресата в хладилника за една нощ. След това с помощна на пресата изцедете течността. Лимонадата ви е готова!

Ароматно масло за секунди. Сложете в пресата ситно нарязани или стрити сушени подправки (розмарин, босилек, магданоз). Добавете мастлото и лекичко натиснете нагоре-надолу пресата. Затворете и оставете в хладилника за няколко дни. Можете да използвате ароматното масло за овкусяване на варени картофи, салати, риба.

За приготвяне на запарки. Сипете нужното количество от продукта, залейте с вряла вода и оставете за минути. После излейте водата в съд, в който ще я съхранявате, и използвайте според указанията.

Уредът, наречен „френска преса”, е патентован от италианеца Атилио Калимани през 1929 г. Загрятата вода се изсипва в съда върху смляното кафе и се изчаква няколко минути, след което с буталото бавно се притиска решетестият филтър надолу, а от него нагоре излиза готовото вече кафе.