На Никулден християнският свят почита свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровителя на моряците, рибарите и банкерите.

Свети Николай е покръствал в правата вяра, а когато кръстосвал моретата, се сблъсквал с безброй опасности, от които е успявал да се спаси благодарение на молитвите и Божията закрила. Спасявал е също изпаднали в беда моряци и рибари.

По тази причина българите почитат св. Николай като повелител на необятната водна шир – моретата, реките и езерата.

Според легендата веднъж свети Николай попаднал в буря, лодката му се пробила и той запушил дупката с един шаран. Затова на Никулден се яде риба. И то най-вече шаран или друга риба с люспи.

На Никулден трапезата е богата.

колаж от 3 снимки на рибни ястия

Освен риба, на нея се слагат празничен хляб и различни постни ястия – жито, боб, чушки с ориз, варена царевица, постни сарми.

Масата не се вдига през целия ден.

Денят е празничен и в много други държави.

Денят на св. Николай, познат като Синтерклас, се отбелязва на 5 декември в северните части на Холандия, а на 6-и в южните региони, както и в Белгия. Свети Николай е в ролята на Дядо Коледа, защото в този ден децата получават своите подаръци. Традицията повелява всяко малко дете да остави обувките си до камината или пред входната врата. А добрият свети Николай ще ги напълни с лакомства. Ако детето е било послушно през годината, ще получи и подарък.

В Германия децата оставят плетен коледен ботуш до камината, за да получат сладки, играчки или пари.

Денят на св. Николай по света

Във Франция свети Никола е познат като защитник на децата. Св. Никола е патрон на регионите Лотарингия и Френска Фландрия.  Там подаръците разнася магаре с кошници, което обикаля къщите на послушните деца. На 6 декември цялото семейство се събира, а бабите и дядовците разказват истории за светеца на внуците. На трапезата задължително присъстват джинджифилови сладки.

Според една от легендите три деца се загубили в гората. Премръзнали и гладни, те били подмамени от лош месар. Свети Николай обаче ги спасил и ги върнал на семействата им. Според друга светецът подхвърлил незабелязано кесия с пари в дома на разорен баща и той успял да омъжи и трите си дъщери.

В Чехия свети Никола е изобразяван като ангел и раздава сладкиши на добрите деца. На лошите дава… картофи.

Свети Никола е покровителят на италианския град Бари, където са положени и неговите мощи. Почитта към светеца италианците отбелязват с пищни тържества в началото на месец май. На 6 декември обаче се провежда т.нар. ритуал на неомъжените, тъй като се счита, че св. Николай защитава не само децата, но и девиците. Вярва се, че неомъжените момичета, които искат да си намерят съпруг, трябва да присъстват на ранната сутрешна молитва в базиликата „Св. Никола“, по времето на която трябва да обиколят 3 пъти една от колоните. Поверието гласи, че ако светецът е благосклонен, девойката ще открие подходящ съпруг до една година. В други региони на страна се провеждат паради, в който светията пристига с колесница и носи подаръци на децата.

В град Гимараеш, северозападна Португалия, почитат свети Николай още от Средновековието като покровител на гимназистите. Отбелязването на празника продължава цяла седмица и се нарича Николинас.