Сигурни сме, че свързвате хрупкавите и сочни ябълки със сладки рецепти. Щрудел, пай, бутер рулца, кексове, тартове… В тефтера на всяка домакиня има поне една рецепта за десерт с ябълки. Пробвали ли сте обаче да приготвите с тях нещо солено? Да ги запечете на грил и да ги поднесете със свинско, да ги добавите в салата?

Тези пъстри дарове на есента имат огромен потенциал за солени ястия. Тяхната естествена киселинност и сочност придават свежест и баланс на много гозби. Могат да се комбинират със свинско или пилешко месо, за да омекотят вкуса и да добавят приятно сладникав, но и свеж елемент. В салати ябълките носят хрупкавост и създават вкусен контраст на сирената и ядките. От тях се приготвят деликатни сосове или пюрета като гарнитура към основни ястия, което създава интересни и неочаквани вкусови комбинации.

Ние също имаме любими солени комбинации с ябълки, които сме изпробвали в кухнята на Mate Kitchen. Една от тях са запечените на грил тиган или на скара кръгчета от (задължително) червени ябълки. Обичаме да ги поднасяме с печено на скара свинско и лук. Трите заедно са неустоимо вкусна комбинация. Това, разбира се, е най-простичкото, което можете да направите, само за да опитате и да се уверите лично в думите ни. След това със сигурност ще бъдете по-смели. Затова споделяме тук

5 солени рецепти с ябълки

които ще ви накарат да промените мнението си за приложението им в кухнята.

Салата с нар, ябълки и сирене „Фета“
Салата „Уолдорф“
Толстолоб с доматен сос и праз на фурна

Започваме леко, със салата с нар, ябълки и сирене „Фета“. Великолепно съчетание на вкусове – сладникавият спанак, приятно лютивата рукола, соленото сирене, сладките ябълки и киселите зрънца нар. Всичко е обединено от съвсем простичък дресинг от балсамов оцет, зехтин и мед. Ако искате още по-голямо разнообразие в чинията, накрая може да поръсите и с малко натрошени на по-едро орехови ядки. И без орехите обаче салата е наистина впечатляваща. И се прави толкова лесно!

В случай че искате нещо малко по-сложно, опитайте прочутата салата „Уолдорф“. Идеална е за есенно-зимния период, тъй като в състава й влиза и грозде. В оригинал рецептата е съвсем проста, но с годините към оригиналните продукти са добавени салата айсберг и въпросното грозде. Именно този усъвършенстван вариант на салата „Уолдорф“ ви предлагаме. Кисели ябълки, селъри, грозде без семки, печени солени орехи и сос от майонеза, кисело мляко и горчица. Контрастите се допълват великолепно, нищо във вкуса няма да ви липсва.

С ябълки можете да приготвите и риба. Толстолоб, за да сме съвсем конкретни. Плътното месо на толстолоба в съчетание с разкошен сладникав, но и същевременно приятно накиселяващ сос от ябълки, праз и домати, в който да потопите къшей хляб. Великолепието на простичката храна! И поредното доказателство, че не са нужни много и скъпи продукти, за да сготвим вкусно. Как да устои човек!

И понеже стана дума за свинско…

Какво ще кажете за свинско с ябълки, лук и стафиди? Крехко, сочно, сладникаво, изненадващо – нищо общо с традиционните начини за приготвяне на свинско месо. Ще ви изкуши, ако не се страхувате да комбинирате сладко със солено и най-вече свинско с плодове. А чашата червено вино ще бъде съвършеното допълнение.

А може да се поглезите и със свинско контрафиле с плънка от ябълки. За целта е нужно да си направите много бърз мармалад от ябълки и лук с малко кафява захар и ябълков сок. Внимавайте да не препечете месото, защото тогава и най-съвършената рецепта ще се провали. Месото е крехко, така че 30 минути са му напълно достатъчно. Поднесете го с гарнитура с по-мек и неутрален вкус, за да можете да се насладите на ябълковия ефект.

Приятно готвене и добър апетит!

И не забравяйте да споделите дали сте останали доволни от вкуса!