Независимо дали го преживявате като остра, мъчителна или тъпа болка, болката в гръбнака може да бъде сериозен проблем. Четирима от петима възрастни го изпитват в един или друг момент.

Оплакванията в областта кръста се определят като болка в прешлените, обозначени L1 до L5. Те включват частта от гръбначния стълб, която се извива навътре в основата. Честа причина, поради която имате болка, е лошата стойка при седене. Седенето в наклонено или прегърбено положение може да постави под напрежение дисковете – напълнените с течност възглавнички, които предпазват прешлените от триене помежду им.

Причини за болки в долната част на гърба при седене

Ишиас (ишиалгия)

Представлява болка в седалищния нерв, която се стича от основата на гръбначния стълб по задната част на краката ви. Тя може да бъде причинена от различни състояния, включително костен шип на някой прешлен.
Болката може да бъде различна – от тъпа до остра като токов импулс. Седенето за дълги периоди може да го влоши, но обикновено ще го имате само от едната страна.

Дискова херния

Болката в кръста е един от първите дискомфорти, които ще изпитате, ако имате херниран диск. Натискът върху диска го е накарал да се промени от нормалната си форма, а това поставя под напрежение гръбначния мозък и нервите в областта, като причинява болка и дори изтръпване.
По-възрастните хора често получават дискова херния като естествена част от процеса на стареене. Това може да се случи и в резултат на падане, повдигане на нещо по грешен начин или повтаряща се травма при движение.

Мускулно пренапрежение (мускулен спазъм, лумбаго)

Мускулното пренапрежение в долната част на гърба се нарича лумбаго. Възниква, когато прекалявате или извивате гърба си твърде много.
Ако имате мускулен спазъм, може да почувствате болка, която се простира надолу в седалището, но не и в краката. Мускулният спазъм ще направи гърба ви твърд и трудно подвижен (скован).
Докато повечето хора се възстановяват от пренапрежението в рамките на един месец, това може да се превърне в хроничен проблем, ако се дължи на лоша работна стойка при седене и не предприемете стъпки за коригирането му!

Дегенеративно заболяване на диска (дископатия)

Когато дисковете между телата на прешлените са повредени, това се нарича лумбална или дегенеративна дискова болест.
Дисковете дегенерират при по-възрастни хора и нараняванията могат да доведат до разкъсване на фиброзния пръстен. Този пръстен е това, което държи едно пихтиесто ядро, мекия център на всеки диск.
Когато тази част от диска се разкъса, той не може да се излекува, тъй като няма много кръвоснабдяване. Мекият материал от центъра може да остане в нормалната си граница, но може да изпъкне назад и да притисне нервно коренче, което води до болка, която се движи надолу в крайниците.
Въпреки че има хора с дискова болест без никакви симптоми, някои се оплакват от болка, която може да бъде доста силна в долната част на гърба, задните части, бедрата и може да се влоши, когато се навеждате или сядате.

Стойка на тялото

Лошата стойка, докато седите или стоите, може да бъде причина за болка в кръста. Наклоняването на гръбнака твърде много напред или навеждането твърде назад може да създаде проблеми.
Дори ако болката в гърба не е причинена от лоша стойка, тя може да се влоши от това!

Коя е най-добрата позиция за седене при болки в кръста – някои практични съвети

Седенето в една позиция твърде дълго не е здравословно. Ако го направите със заоблен назад гръб, приведен на една страна или наклонен твърде назад, може да стресирате някои части от гръбнака за продължителен период. Това съответно може да доведе до болка, както и други проблеми.

Когато сядате, опитайте се да сте по-прави, позиционирайте тялото си по въображаема права линия, удължаваща дължината на гърба в посока към тавана. Дръжте раменете си на едно ниво и не позволявайте на таза да се мести напред.

Ако седнете правилно, ще почувствате в извивката на поясната област разтягане и релаксация!

Справяне с болките в кръста в домашни условия

В допълнение към подобряването на стойката си при седене, опитайте тези средства за преодоляване болка в долната част на гърба:

Променете позицията си. Помислете за изправено ергономично бюро, което ще ви помогне да поддържате добра стойка, като ви позволява да регулирате височината на вашия монитор.

Апликация с лед. Студът помага за намаляване на възпалението, което може да засегне гърба ви. Поставете пакет с лед за около 10-15 минути и след това го премахнете. Можете да правите това на всеки час. (не трябва да страдате от студова алергия и да нямате проблеми с бъбреците).

Апликация с топло. След като всяко възпаление е под контрол (около 24 часа или повече), много хора намират загряването успокояващо.

Приемайте лекарства без рецепта. Облекчаващи болката като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) могат да намалят дискомфорта и спазъма на мускулатурата.

Използвайте лумбостати (поддържащи колани). Те свалят напрежението върху междупрешленните дискове, намаляват спазъма на мускулите, поемат функцията на мускулите, които държат гръбнака и т.н.

Масаж. Това може да помогне за релаксация на стегнатите мускули.

Помислете за йога. Йогата  е известна със способността си да разтяга и укрепва тялото. Много програми позволяват промяна на позите според нуждите.

Упражнения за засилване на мускулния корсет

Кога да потърсите доктор

Обикновено болката в кръста се коригира много добре с подбор на правилна стойка в стоеж или седнала позиция, както и от профилактични упражнения. Има състояния при които тя не се повлиява от нищо и това е момента в който се налага да се обърнете към специалист!

  1. болката е постоянна и не изглежда да се подобрява
  2. имате изтръпване в гърба или краката
  3. имате треска
  4. отслабване за много кратък период от време
  5. загубвате функцията на пикочния мехур или червата

Болката в кръста е често срещан проблем и, въпреки че е възможно да се влоши с напредване на възрастта, има неща, които можем да направим, за да защитим и укрепим гърба си. Като обръщате внимание за правилната позиция при сядане, поддържането на тонус на основните мускули, укрепващи гръбначния стълб, посещавате специалисти, когато проблемът е усложнен или хроничен, всичко това ще ви помогне да поддържате гърба си във възможно най-добра форма.