Суровите или печени орехи са вкусен начин да добавим повече хранителни вещества, неустоим вкус и ефект към ястията. В сладкарството са незаменими, но все по-често влизат и в състава на различни салати. С удоволствие ги хапваме печени и карамелизирани, а докато са пресни, са неустоими.

Орехите са чудесен източник са на Омега-3 мастни киселини и на йод. Да не забравяме, че от тях се приготвя орехово масло, което е носи доказани ползи за здравето. То намалява лошия холестерол в кръвта, поддържа сърдечния ритъм в здравословни граници, богато е на антиоксиданти, има изявено противовъзпалително действие, елагиновата киселина в него убива раковите клетки.

Едва ли ще е изненада, че царствените и вкусни орехи идват от декоративно дърво, което е високо ценено заради своята красота. Ядката се състои от два дяла, които изглеждат като абстрактни пеперуди. Много хора я оприличават с човешки мозък. Е тъй като в природата няма нищо случайно, орехите са ядките с най-голям принос за развитието на паметта, въображението и комбинативността. Причина за това са Омега-3 мастните киселини, които стимулират паметта и помагат предаването на сигнали в мозъка.

Неслучайно възрастните хора на село казват, че човек трябва да изяжда по един орех на ден и винаги ще ви почерпят, защото носят по няколко в джоба си.  

Макар да има множество видове орехови дървета, три са основните познати сортове, които се консумират почти навсякъде по света – английски (или още персийски орех), черен орех и бял (маслен) орех. Английският орех е най-популярен в САЩ и се отличава с по-тънка черупка, която лесно се чупи. Черният орех е с по-дебела черупка, по-трудна за разчупване и с много остър, отличителен вкус. Белият орех предлага по-сладък и по-маслен вкус от другите два вида, но не е толкова широко достъпен и следователно може да бъде по-трудно намерен на пазара. Всички видове и сортове орехи имат уникален хранителен състав. Понякога в рамките на определен тип орех – например английският – има изненадващо количество хранително разнообразие.   

Как да изберете и съхранявате орехи

Малко орехова история

Ореховите дървета са били култивирани в продължение на хиляди години, а различните видове имат различен произход. Английският орех е с произход Индия и районите около Каспийско море. Известен е и с друго име – персийски орех. През 4 век от Новата ера древните римляни разпространяват орехите в много европейски страни. Винаги и навсякъде ореховото дърво е високо почитано, защото освен питателна храна плодовете му са използвани и за лекарства, подслон, боя и масло.

Черният орех и белият орех са родени в Северна Америка, по-специално в долината на Мисисипи и в района на Апалачите. Оказали са важна роля в хранителния режим и начин на живот на местните американски индианци и върху колониалните заселници.

В момента Китай е най-големият търговски производител на орехи в света. САЩ е на второ място. Годишното комбинирано производство на орехи в Иран и Турция е приблизително същото като това в САЩ. Други големи производители са Украйна и Румъния.

Как да изберете и съхранявате орехи

Когато купувате цели орехи, изберете тези, които са тежки за размера си. Техните черупки не трябва да са напукани, пробити или изцапани, тъй като това често е знак за мухъл във вътрешността, което ги прави опасни за консумация.

Обелени орехи са налични на пазара предварително пакетирани или в насипно състояние. Точно както с всяка друга храна, опитайте и разгледайте внимателно ядките. Уверете се, че са добре съхранявани и сред тях няма черупки, червеи и гарантират максимална свежест. Не трябва да изглеждат като гума , нито да са набръчкани. Помиришете ги, за да установите дали не са гранясали.

Обелените орехи трябва да се съхраняват в херметически затворени кутии в хладилник, където могат да се запазят в продължение на шест месеца. Можете да ги поставите и във фризера, където съхранението ще продължи до една година. В противен случай ще мухлясат бързо или ще развъдят малки червеи.    

Няколко вкусни глезотийки с орехи

Те придават отличителен вкус на сладкишите. Именно това всъщност е причината някои хора да обожават десерти с орехи, а други да ги консумират под всякаква друга форма, но не и тази. Ако сте сред първите, имаме за вас няколко чудесни рецепти за сладикиши с орехи. Ще подсладят кафето или чая и ще ви накарат да се усмихнете.

Орехови тарталети върху бяла амбалажна хартия, снимани отстрани
Ореховки поднесени в порция с кафе, заснети отстрани
Бързи сладки с орехи и смляно кафе в кошничка и шише прясно мляко до тях, снимани отстрани
Кекс с банани, сниман отгоре

Орехови тарталети с нежен портокалов вкус и хрупкави крайчета. Много орехи и портокалов мармалад, обединени от крем от яйца и захар, всичко това приютено в кошничка от кори за баница. Разкошен десерт!

Класическите ореховки, чиято сладост се неутрализира чудесно с чаша горчиво кафе.

И понеже стана въпрос за кафе, то е не само за пиене, но и влиза в състава на сладкишите, както в нашите дребни сладки с орехи и смляно кафе. Приготвят се бързо и са икономични, а уханието и вкусът им са… Ех!

А ако ви се иска нещо по-солидно, защо не опитате кекс с банани и орехи. Единствената ни препоръка тук е да консумирате с удоволствие и… мярка.

Да ви е сладко!