Кореноплодните са идеални за есенна салата. Например, черната ряпа.

За ползите от нея говорел още Хипократ.

Вкусна и богата на белтъчини, въглехидрати, минерални вещества, глюкозиди и ефирни масла.

Тя съдържа етерично масло, витамин С, фитонцидното вещество рафанини, неустойчив глюкозид, който се разлага на въздуха ( на него се дължи парливия вкус на ряпата). А също минерални соли, витамини и ферменти. В растението е открито и едно силно антибактериално вещество – лизоцом.

Въздейства благотворно на храносмилателната система, нормализира работата на стомаха, подхранва тъканите на стомашно-чревния тракт.

Препоръчва се като профилактично средство при простуда, отоци, камъни в бъбреците, атеросклероза.

По количество на фитонциди черната ряпа се нарежда до лука и хряна.

Ефирните й масла имат бактерицидни свойства, могат дори да заменят антибиотиците. Затова е полезна при бронхит, коклюш, ангина, грип, както и при дисбактериоза за оздравяване на микрофлората на стомаха.

Благодарение на солите на калия ряпата се препоръчва и при повишено кръвно налягане, и съдови проблеми.

Салатата от ряпа ще ви помогне да прочистите съдовете, да се отървете от умората, от проблемите със стомаха и главоболието.

Черната ряпа стимулира секреторната функция на стомашно-чревния тракт, което подобрява апетита, а с него и работата на цялата храносмилателна система като цяло.

Друго полезно свойство на този зеленчук се дължи на наличието на значително количество калий в неговия състав, поради което употребата му допринася за нормализиране на сърдечната честота и кръвното налягане.

За външна употреба се препоръчва да се правят лапи от ситно счукани на прах семена от черна ряпа, които оказват много добър ефект.

Най-разпространеният начин да си приготвим пресен сок от ряпа е да се издълбае  ряпата и да се постави мед или захар, затваря се с капаче и престоява 4-6 часа. Полученият сок се отцежда и се приема 3 пъти дневно по 1 суп. л за възрастни, а на деца се дава по 1 ч. л. преди храна. 

Когато е директно изстискан сокът, първо се обелва черната обвивка на ряпата и се изстисква. Пие се до 50 мл еднократно няколко пъти на ден.

При хроничен бронхит сокът се смесва с небет-шекер или мед.

Внимание! Не се препоръчва на бременни, както и на хора с язва или гастрит.