Всяка година в страните от ЕС се изхвърлят 88 милиона тона храна. В същото време милиони в цял свят нямат какво да сложат на масата си. В това число – деца…

Затова преди да изхрълите нещо, помислете дали не може да влезе в употреба.

Например костите от пилето или свинското стават за бульон. Сложете ги във фризера, добавете към тях останалите ви обелки от картофи, моркови, лук (измити добре и нарязани на ситно). И когато започнете да готвите супа, извадете пакета, сложете съдържанието му във вряща вода. След това, когато бульонът е готов, изхвърлете костите. Обелките можете да пасирате и да оставите в бульона. Ще ви се получи много по-хранителен и полезен, отколкото, ако използвате готово кубче от магазина. И няма да ви струва нищо.

Ако в хладилника ви са останали стари, вече увехнали зеленчуци, не ги изхвърляйте. Направете ги на супа. Сварете, пасирайте, добавете подходящите ароматни подправки и се насладете на вкусното ястие.

Стар хляб? Чудесно! Изсушете го във фурната, сложете го в мелничката и направете от него галета. Или пък нарежете на малки кубчета, запечете и ще имате чудни крутони. Можете да ги сервирате със супи, салати, други ястия.

Сърцевината на марулята също не е отпадък. Сложете я в чаша с прясна вода и изчакайте седмица-две. ще имате пресен зеленчук. Същото можете да направите с целината, копъра, джинджифила.

Същото можете да направите и със сърцевината на ананасите. Ще получите красива палма.

Вместо да направите традиционно песто от босилек и пармезан, пригответе го като смесите върховете на морковите и репичките, които сте отделили да изхвърлите, с малко чесън и ядки (например, макадамия).

Останала ви е една лъжичка сладко? Използвайте я! Добавете същото количество олио и оцет и ще получите страхотен дресинг за салатата.