Един приятел винаги си купуваше шоколад, когато го болеше гърлото, и твърдеше, че така го смазва, за да не боли. Не знам дали наистина е действало, или просто си търсеше приемливо извинение да се подслажда в неразумни количества, но знам, че шоколадът има чудното свойство да смазва душата. Като му докривее на човек или се ядоса, си хапва шоколад. Като е щастлив и иска да сподели радостта си, пак взима шоколад.

За да се получи ефектът обаче, не трябва да го дъвчеш като лакомо хлапе. Трябва да го оставиш между езика и небцето бавно да се разтопи сам и вкусът да те обгърне като топла жилетка. Да ти стане шоколадово на всичко – на мислите, на чувствата, на усещанията. Малко грапаво от ядките и сушените плодове, малко горчиво от какаото, малко ментово или цитрусово за разкош, но неизменно пречистващо.

По празниците уж редим тежки софри и плата с мезета, но все гледаме Коледата да ни е сладка и да има голям шоколад. На Коледа вкусът му сякаш е друг, по-наситен и изкусителен, а ефектът от него – още по-осезаем. Нали се сещате, онова мързеливо шоколадово блаженство, което не сме склонни да прекъснем за нищо на света и имаме достатъчно време да си го позволим. И после сме толкова щастливи.

Тази година всички имаме нужда от двойно по-голяма доза шоколад

не просто за да е сладко, а за смазване на душата. Ние пък от Mate Kitchen му намерихме впечатляващо практично приложение, защото обичаме да излизаме от рамките и от опаковките. Направихме си шоколадови играчки за елха и за целта ползвахме всички вкусове от колекцията на шоколади Heidi.

Шоколадови играчки за коледа с Heidi

От белия с бадемите и шамфъстък, тъмния флорентин и млечните с портокали и червени боровинки се получиха особено ефектни звезди, сърца, елхички, пингвини.

Беше забавно преживяване – различно, красиво и мноооого вкусно. Идеалната комбинация за времето, което ще прекараме вкъщи с най-близките си хора – и този път това не е клише.

Всичко на тези празници ще е истински споделено, а всеки миг заедно ще бъде по-ценен и чакан от когато и да било. На любимия шоколад се падна централната роля да ни разтопи, да ни сближи, да ни припомни сладкото блаженство от това да бъдем истински и заедно щастливи. И няма значение кой какъв обича. С ядки, с плодове, с мента, млечен, приятно нагарчащ черен, с кафе, с цитрусови нотки – от Heidi има за всички!

Желаем ви светли и шоколадово споделени празници!

* Статията е създадена за Mistral.