Да има баклава на празничната коледна трапеза, при това домашно приготвена, е неписан закон в много семейства. На охлювчета, на ромбове, на триъгълници, на малки хапки, с орехи, с шамфъстък, с бадеми, с шоколадова глазура… Уж е класически десерт, а търпи вариации и всичките са коя от коя по-изкусителни.

Много хора смятат, че за да се приготви баклава, са нужни едва ли не свръхсили. Тя всъщност се прави лесно, просто отнема повече време и има някои тънкости. В старите готварски книги съветват да й отделим около два дни. Първо корите трябва се изпекат с ядките и маслото. След това да се оставят за една нощ да се охладят напълно и да се разделят една от друга, за да стане баклавата на пластове. На следващия ден се сиропират и се оставят отново за поне 12 часа да дръпнат напълно сиропа. Едва след това може да се поднесе.

Баклава се прави с масло, ако искате да има хубав вкус. А за да е на пластове и сочна, освен споменатото вече престояване, се следва златното правило – заливате гореща баклава със студен сироп или студена баклава с горещ сироп. С лимоновия сок в сиропа не трябва да се прекалява, за да не стане кисел. Тогава всичките ви усилия ще отидат напразно. В общи линии, това е всичко.  

Ако искате да изненадате любимите си хора с впечатляващ десерт, едва ли времето и спецификите в приготвянето ще ви спрат. Ето защо подбрахме за вас от нашата колекция

3 чудни рецепти за баклава

Понеже и трите бяха изядени от екипа за отрицателно време, с ръка на сърцето можем да кажем, че която и да приготвите, няма да съжалявате. Ние, разбира се, си имаме фаворит, но няма да ви кажем кой е. Ще изчакаме да споделите с нас вашите кулинарни творения и отзивите за тях.

Колаж от 3 рецепти за баклава, гръцка баклава и ябълкова баклава

Ако държите на класическия вкус на баклавата, ви предлагаме варианта на малки хапки, който нашият кулинар Георги Николов направи. Не изисква кой знае какви усилия и не се притеснявате дали ще ви се получат добре триъгълниците или ромбовете. Орехи, канела, масло, лимонов сок и малко ванилова есенция – всичко това дава великолепен вкус и аромат. Понеже е на хапки, няма опасност корите ви да се слепят и баклавата да стане глетава. За начинаещ сладкар, това е идеалният вариант.  

Ниво нагоре във вкуса е гръцката баклава, в която между пластовете кори се налива кексово тесто. Тя се прави доста по-бързо, защото ядките и ароматите се смесват с тестото. Вкусът й е по-богат и в същото време по-мек. Освен това корите не се редят една по една, а на три по-дебели пласта. Става сочна, защото изпеченото тесто задържа сиропа подобно на реване. С гъсто кафе за следобедна сладка почивка е неустоима.

И накрая, но не по важност и прекрасен вкус, е медената ябълкова баклава. Ако имате повече ябълки вкъщи, ето в какво да ги вложите. Към тях добавяме и златни стафиди, накиснати в ром. Разкошна е малко да се каже за нея. Тя не е толкова пропита със сироп като традиционната баклава, но е приятно сочна и мека. Притежава онази специфична медена сладост, която се съчетава много добре с ябълковата плънка, без десертът да е тежък и невъзможен за ядене. Можете да си я приготвите и с комбинация от есенни плодове – ябълки, круши и дюли.

Пожелаваме ви да ви е сладко и очакваме да споделите коментарите си. А ние обещаваме съвсем скоро да попълним колекцията си от рецепти за баклава с още вдъхновяващи предложения.