На Никулден за рибарите е въпрос на чест да имат на масата си риба, която са уловили сами. Ако е шаран – чудесно, но и да не е, няма нищо фатално. Ще приготвят това, което е им дала водата, и по този начин ще изразят своята признателност и уважение към нея като към абстрактна сила със свой характер.

Всички останали се насочват към рибата като че ли по инерция, защото така повелява традицията. Сякаш храната е последната сламка, с която удавникът-съвременен човек се свързва с този архаичен социален реквизит. Но да не философстваме излишно, не му е тук времето и мястото. За готвене ставаше дума.

Твърди се, че

традицията да се приготвя шаран

за Никулден идва от деня, в който свети Никола сътворил чудо. Той запушил дупката на пробита гемия с шаран и така спасил хората в нея от сигурна смърт.

Шаранът има специфичен вкус, който едни обожават, а други не могат да понасят. Ако сте от вторите, свети Никола едва ли ще се разсърди, ако сложите на масата си друг вид риба. Ние от Mate Kitchen можем да бъдем своеобразни кулинарни парламентьори, като ви предложим няколко интересни рецепти със сладководни и соленоводни риби. Най-новото попълнение в колекцията ни е акулата с риган и чесън. Знаете, че това е деликатна риба, доста ненатрапчива и може да я готвите с подправки с изявен вкус. Риганът й подхожда много, както сами ще се убедите.  

Ако ви трябва мързелива рецепта за Никулден, от която няма да „ароматизирате“ цялата къща, може да си приготвите риба в сол. Нашият кулинар Георги Николов я направи със сьомгова пъстърва, но и всяка друга риба с плътно месо става. Тук е важно, след като сготвите рибата, да не я оставяте да престоява в солта. Тя си поема необходимото количество по време на печенето, но след като излезе от фурната, започва да се топи от соковете на рибата и ще я направи невъзможна за ядене.

Три рибни ястия: акула с риган, риба в сол, филе от пъстърва

Надяваме се да ви допадне и пъстървата с пикантен сос. Звездата в тази рецепта е сосът, който се прави много лесно и с елементарни съставки, но придава съвсем различен и много приятен вкус на пържената риба.

В случай че не сте почитатели на рибните ястия и искате лек рибен акцент на масата си, ви предлагаме нашите хрупкави филенца от скумрия или пък лек пастет от пушена пъстърва.  

Ако все пак държите да спазите кулинарната традиция

на Никулден, имаме за вас два варианта за пълнен шаран. Първият е традиционният с ориз и орехи, завит в тесто. Единствената ни препоръка към тази рецепта е да сварите ориза почти до готовност, преди да напълните рибата с него, защото в противен случай времето за готвене няма да му стигне и ще хрупа неприятно.

Шаран за Никулден: рецепти за пълнен шаран

Отново пълнен шаран, но със стафиди и орехи е другото ни предложение. Златните стафиди са подходящи за комбинации с месо и риба или пък в салати, защото не са толкова сладки и с изявен вкус като тъмните. Така че, не се притеснявайте, шаранът няма да стане сладък. Всъщност вкусовете се балансират много добре и намекът за сладост в плънката е съвсем деликатен.

Която и рецепта да изберете, можете да сте сигурни, че е изпробвана в нашата кухня и няма да има грешки и недоразумения.

Наздраве и да ви е вкусно!