Когато хората казват, че искат да изгорят мазнините около корема, те всъщност говорят за два различни вида мазнини: висцерални (наричани още активни) и подкожни. Подкожните мазнини се складират директно под кожата около корема, по ръцете и бедрата или по други части на тялото и можете да ги напипате и измерите с ръка. От друга страна, висцералните мазнини са много по-трудни за измерване, защото се натрупват около вътрешните органи в коремната кухина като черния дроб, панкреаса и червата.

Прекомерното количество висцерални мазнини може да увреди функцията на черния дроб и да наруши нормалната хормонална комуникация между жизнено важни органи. Това може да доведе до инсулинова резистентност (началото на диабета), високо кръвно налягане, високи нива на холестерол и по-висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Високият процент висцерални мазнини се свързва също с развиването на рак на гърдата, рак на дебелото черво, инсулт, болест на Алцхаймер и деменция.

И не само това. По-голямата обиколка на талията, в комбинация с високо кръвно налягане, високо ниво на триглицериди (мазнини в кръвта), нисък HDL холестерол (добър холестерол) и високата кръвна захар характеризират т.нар. синдром Х. Той започва именно с висок процент висцерални мазнини. Хубавото е, че има какво да направите, за да спрете натрупването на тази опасна мазнина.

Промяна в начина на живот, диета и упражнения

ще спомогнат за изгарянето на мазнините около корема и ще намалят риска от развиване на сърдечно съдови заболявания, препоръчва нашият консултант по здравословно хранене Кирил Танев.

Единственият начин да установите дали проблемът ви са висцералните мазнини е да разполагате с телесен анализатор. И все пак, ако талията ви е по – голяма от 102 см за мъже и 90 см за жени, това със сигурност е индикатор, че имате прекалено много мазнини около корема, независимо, че сте в относително добро здраве.

1. Следвайте здравословен и балансиран хранителен план

Обърнете се към специалист, който да ви изготви индивидуален хранителен план. Неговата цел е да подобри общото ви здраве и да ви помогне да отслабнете. Добре е да ограничите дневния прием на мазнини до 20-30% от общия калориен прием. Дръжте наситените мазнини (животински мазнини, палмови масла) до максимум 7% и се опитвайте да избягвате трансмазнините.

Хранителният ви режим трябва да съдържа много и разнообразни пресни зеленчуци и плодове, чисти белтъчини и сложни въглехидрати като ориз, червени картофи, бобови и покълнали семена за повече енергия и фибри. Опитвайте се да приготвяте храната си със зехтин, кокосово масло, сусамово и шафраново олио, тъй като те съдържат добрите мононенаситени мазнини. Включете и здравословното авокадо.

колаж от две снимки - тичаща за здраве двойка и разпределена за балансирано хранене храна в стъклени купи

2. Увеличете интензивността на тренировките си

Опитайте се да тренирате поне 30 минути всеки ден. Това със сигурност ще ви помогне да изгорите значително количество калории. Отслабване с от 5 до 10% от общото телесно тегло ще спомогне за намаляването на висцералните мазнини. За да постигнете такова отслабване, дневният ви калориен баланс трябва да е отрицателен (количество консумирани минус изгорени калории). Ако искате да отслабвате с половин килограм на седмица, дневният калориен дефицит трябва да е 500 калории. Това означава добра физическа активност.

Опитайте кръгови тренировки, бързо вървене, каране на колело или каквато и да е друга дейност, която ускорява пулса за около час. Включете и високо интензивни интервални тренировки. Доказано е, че те имат пряка връзка с топенето на мазнините около корема.

3. Бъдете мотивирани и фокусирани

Отслабването изисква време. Не очаквайте това да се случи за едно денонощие – все пак не сте натрупали килограмите за толкова кратко време. Едно макар и минимално намаляване на телесното тегло със сигурност ще окаже влияние върху процента висцерални мазнини. Освен това значително ще облекчи медицинските неразположения, които имате. Нека това бъде вашата мотивация да се придържате към своя хранителен и тренировъчен режим.

Използвайте някои от нашумелите приложения за следене на калориите и физическата активност. Така ще следите прогреса си, което допълнително ще ви стимулира да не се отказвате.

Професионалистът, който е приготвил вашия индивидуален режим, със сигурност ще бъде вашата морална подкрепа и ще ви помогне да преминете през процеса на отслабване и да постигнете целите си.

4. Откажете се от вредните навици

За да подобрите цялостното си здраве, а не само да се отървете от мазнините около корема, спрете да пушите, да пиете, бъдете активни и не посягайте към вредни рафинирани храни с високо съдържание на мазнини. Здравословните избори ще подобрят качеството ви на живот и ще се измерят в изгубените сантиметри в талията. Наспивайте се добре и отделяйте време за релаксация и възстановяване. Проучванията показват, че хормонът на стреса кортизол значително увеличава натрупването на висцерални мазнини. Така че правете йога, дишайте дълбоко, разхождайте се.