Всички имаме пориви за нещо сладичко и тестено, но да няма вкуса на масовите дребни сладки от магазина. Обикновено в такива моменти ни обзема носталгия по детството и курабийките, с които мама ни глезеше. Сещаме се за облаците от пудра захар, за суетенето в кухнята, за кръглите следи, които така и не се измиха от емайлираните тави. Рецептите в тефтера винаги бяха съпътствани с женско име – курабийки Тинчето или пък топчета с вишни Рени. Това беше кодът за изпитана и опитана рецепта.

Ние ви предлагаме 10 от нашите рецепти за дребни сладки, с които да подслаждате делниците. Срещу имената им във вашия тефтер можете да напишете Mate Kitchen, за да ви напомня, че със сигурност са изпробвани.


Бисквитени пръчици с глазура, снимани отстрани

Бисквитени пръчици с шоколадова глазура

Те са за онези моменти, в които ви се иска да хапнете нещо сладко и хрупкаво, но се чудите какво да е то. Да е от тесто, да ухае на ванилия, да има и шоколад, но не много… Да е домашно, защото от купените сладкиши вече ви е дотегнало. Тази рецепта ще ви стане любима. Още повече, че ще си приготвите солидно количество пръчици за по-малко от 10 лв.


Портокалово-бадемови сладки

Когато гладът за сладко и желанието да се храните (относително) здравословно влязат в сблъсък, си направете една доза от тези портокалово-бадемови сладки. В тях няма никакви животински продукти, няма и глутен, защото се правят от бадемово брашно, а захарта е кафява. Това значи, че можете да им се насладите в неразумно количество.

Курабии с бадемови люспи върху дървен поднос

Домашни кокоски, снимани отгоре

Кокоски

Знаете как изглеждат купените от магазина кокоски. Обикновено са наситено жълти и шприцовани като розички, евентуално с някаква цветна декорация в средата. Тези не са такива, те са истински, без оцветители, набухватели, подобрители и каквито и да било растителни мазнини в тях. Дори да не обичате кокоски, вероятността да промените мнението си, когато направите тези, е много голяма.


Дребни сладки от „едно време“

Балеринки с крема сирене

Великолепно съчетание от крема сирене, масло и кисело мляко. И, учудващо за рецепта за курабийки, в тях няма яйца. Имат мек, нежен млечен вкус, допълнен от аромата на ванилия. Отвън са хрупкави и сладки, а отвътре са приятно меки. Съвършените сладки, които да потопите в топла напитка. Ще ви станат любими още с първата хапка и ще си приготвяте балеринки често, въпреки че са пипкави и отнемат малко повече време.

балеринки сервирани в дървена табла, снимано отгоре

Бързи сладки с орехи и смляно кафе в кошничка и шише прясно мляко до тях, снимани отстрани

Бързи сладки с орехи и смляно кафе

Наистина бърза рецепта – за по-малко от час сладките ще се усмихват уханно и примамливо на масата пред вас. Освен това са и икономични и се приготвят с малко продукти, които се намират във всеки хладилник и шкаф. Едно яйце, малко масло, шепа орехи, чаша брашно – не е кой знае какво. Същото обаче не може да се каже за крайния резултат. Получават се много примамливи и ароматни сладки с орехи и деликатен дъх на кафе.


Масленки с бадеми

Понякога простите неща са най-вкусни и тези бързи и лесни масленки с бадеми са съвършеното доказателство. Ароматни, топящи се в устата и изключително непретенциозни като рецепта, те със сигурност ще ви станат любим десерт. От нас да знаете, че са и чудесна компания за следобедното кафе.

Чиния с маленки с бадени

И няколко „модерни“ рецепти

джинджифилови бисквити, снимани отстрани

Джинджифилови бисквити

Голямата тънкост не е в приготвянето на тестото за джинджифилови бисквити, а в печенето. Не ги оставяйте във фурната твърде дълго. 10 минути са им повече от достатъчни. Имайте предвид, че когато ги извадите, са все още меки, затова трябва да се охладят за няколко минути и чак след това ги отлепете от хартията за печене. А след това си направете чаша любим чай и им се насладете в неразумно количество.


Ябълкови сладки с пресен домашен мармалад

Ако някой следобед ви връхлетят препускащи мисли и искате да се отървете от тях, няма по-добра терапия от приготвянето на доза ябълкови сладки. Имате да омесите бързо маслено тесто и да направите семпъл пресен мармалад от ябълки. Те са съвършената лека закуска с чаша чай или пък любима кофеинова напитка. Уютна рецепта, която ще изпълни дома ви с финия плодов аромат на ябълките и сладостта на печеното тесто, в което има масло. Още едно доказателство за съвършенството на простичките, домашно приготвени вкуснотии.

Ябълкови сладки, поднесени в подълговата чиния, снимани странично отгоре

Овесени курабии, заснети отгоре и поръсени с шоколад

Овесени курабии

Приготвят се бързо и лесно, което ги прави особено подходящи за хората с натоварен график и ограничено време за готвене. Тестото дава възможност за интерпретации, така че можете да замените боровинките и стафидите със сушени плодове по ваш вкус. Важно е само да са нарязани на дребни парченца. Можете да добавите и разбити на пяна белтъци за лек, въздушен ефект на сладките.


Напукани портокалови сладки

Ефектни, красиви, вкусни – малка глезотия за всеки ден или пък изненада за любимите хора за специален повод. Те носят този специален дъх на домашен уют, който по друго време на годината възприемаме просто като сладкарски аромат. През месеците, когато имаме хубави, пресни портокали обаче, те карат сладкишите да ухаят на нежност.

Напукани портокалови сладки, поднесени с чаша прясно мляко, снимани отстрани