Ако страдате от диабет, вероятно внимавате с какво се храните с цел да поддържате безопасни стойностите на кръвната си захар. Диетата при диабет е неизбежна за поддържане добри нива на кръвна захар и предотвратяването на появата на сериозни усложнения.

Диетата е хранителен режим, при който се спазва определен тип хранене с цел да се коригира теглото на човека или да се подобри здравословното му състояние. Понятието диета се употребява като вид лечебно хранене, което се прилага при различни видове заболявания. Спазването на диета не означава лишаване от храна, а правилната ѝ консумация като вид и начин на приготвяне. В нея е важно количеството, качеството и съотношението на приеманите храни. Има различни диетични режими при различните болести – сърдечни болести, диабет, наднормено тегло и др.

Наистина ли диетата означава лишаване на диабетика от повечето му любими храни? Разбира се, че не. Спазването на диета означава само необходимост от

достатъчно познания за състава на различните храни

Означава, че трябва да се научите какво МОЖЕ, а не какво НЕ ТРЯБВА да ядете. Така ще се научите сами да избирате подходящата храна и да съставяте меню, което да съответства на лечението и начина ви на живот. Затова днес е прието да се говори за хранителен режим, а не за диета при захарен диабет.

Спазването на правилен хранителен режим е основа за успешно лечение.

Въпреки че много се говори за ограничения на храненето при диабет, на практика забранени храни няма. Както при здравите хора, така и при диабетиците, основен източник на енергия от храната са въглехидратите. Важно е да знаете не само кои хранителни продукти съдържат въглехидрати, но и как консумацията им влияе върху нивото на кръвната захар. Защо някои въглехидратни храни предизвикват бързо и значително повишаване на кръвната захар, други я покачват по-бавно и умерено, а трети практически не причиняват колебания в кръвнозахарното ниво.

Много важно е как ще се консумират хранителните продукти – като чисти въглехидрати или като смесена храна и какви количества от тях могат да бъдат приети на едно хранене или общо за деня. Значение има и термичната обработка на хранителните продукти, дори и последователността на консумиране.

Съществуват множество препоръки за  храненето на диабетиците, като крайната цел е да няма забранени храни при диабет.

Тъй като трябва да се вземат предвид много фактори, пациентите могат да се объркат. Затова са въведени понятия като хлебна единица (ХЕ) и гликемичен индекс (ГИ). Разработени са много обучителни програми и нагледни схеми като „хранителната пирамида“, “правилото на чинията“, таблици на хлебните единици и други.

Как да разберете какво количество въглехидрати се съдържа в хранителните продукти и как да направите така, че да не консумирате винаги една и съща храна. Най добрият начин е да използвате така наречената

Система за взаимно заменяне на въглехидратните храни

повишаващи умерено кръвната захар, в основата на която стои т.нар. хлебна единица. Една хлебна единица е това количество от даден хранителен продукт, в което се съдържат 12 г въглехидрати. Половин филия хляб (25 г) съдържа 12 г въглехидрати и следователно отговаря на 1 ХЕ. Същото количество въглехидрати се съдържа в 250 мл прясно мляко, 1 картоф, 9 зърна грозде, половин банан, 2 супени лъжици сварен ориз, 1 малка ябълка.

Това означава, че ако изядете половин филийка хляб, кръвната ви захар ще се повиши толкова, колкото и ако изядете половин банан или 9 зърна грозде или една ябълка.

Колко хлебни единици дневно трябва да консумира диабетикът, зависи от телесното тегло и от калориите, които са нужни, за да го поддържа нормално, да го намали, ако е наднормено, или да го повиши, ако е под нормата. Режимът се определя от лекуващия лекар, който изчислява броят ХЕ за деня с разбивка за отделните хранения.

Вие сами може да си съставите меню, което да отговаря на вкуса и начина ви на живот, като ползвате системата за взаимно заменяне на храните. Разработени са таблици на хлебните единици с разширен списък от храни, изчислени в хлебни единици за улеснение при оформяне на меню.

Освен въглехидрати, храната съдържа протеини и мазнини, които са също толкова необходими за организма. За разлика от въглехидратите обаче, те не повишават кръвната захар и не е нужно да се преизчисляват в хлебни единици. Препоръчителните количества са същите като за здрав човек, съобразени с възрастта и теглото.

Честа и широко разпространена грешка в хранителния режим на хора с диабет е значителното ограничаване на въглехидратите за сметка на мазнините (месо, сирене, кашкавал, колбаси), което не се препоръчва от специалистите диетолози, защото завишава значително калорийния прием.

Скоростта на покачване на кръвната захар при прием на различни въглехидрати се оценява по показателя гликемичен индекс (ГИ). Бързите захари са с ГИ>60. Такива са мед, кристална захар, конфитюри, сладка. При приема им кръвната захар се покачва бързо и рязко. Важно е да се отбележи, че те могат да се включат в диетата при нужда от овладяване на настъпила хипогликемия.    

Може да се използва и Правилото но чинията. Чиния с диаметър 25 см се разделя мислено на две, като в едната половина има зеленчуци и плодове, а в другата – зърнени и месни продукти по ¼ .Този нагледен пример е ориентация за правилен избор на вида на храната при всяко хранене.