Плексит е популярното и масово употребявано название за нараняванията на брахиалния сплит (plexus brachialis). Той е мрежата от нерви, която изпраща сигнали от гръбначния мозък до рамото, ръката и дланта. Нараняване на брахиалния сплит се получава, когато тези нерви са разтегнати, компресирани или, в най-сериозните случаи, разкъсани или откъснати от гръбначния мозък.

Леките наранявания са често срещани в контактните спортове като футбола например. Бебетата понякога получават наранявания на брахиалния сплит по време на раждането. Други състояния, като възпаление или тумори, също могат да засегнат брахиалния сплит. Като цяло по-засегнати от плексит са мъжете, тъй като те упражняват по-активна физическа дейност и съответно се натоварват повече.

Най-тежките наранявания на брахиалния сплит обикновено са резултат от автомобилни или мотоциклети произшествия. Те могат да оставят ръката парализирана, но оперативната намеса може да помогне за възстановяване на нейните функции.

Симптоми за плексит

Признаците и симптомите на нараняване на брахиалния сплит могат да варират значително в зависимост от тежестта и локализацията на нараняването.  Обикновено е засегната само едната ръка.

При леки увреждания, особено в следствие на контактни спортове като футбол или борба, нервите на брахиалния плексус се разтягат или компресират и предизвикват изтръпване и слабост в ръката, болка, наподобяваща токов импулс, или усещане за парене, което се стрелка надолу по ръката. Тези симптоми обикновено продължават само няколко секунди или минути, но при някои хора могат да се задържат с дни или по-дълго.

По-тежките симптоми са резултат от травми, които сериозно нараняват или дори разкъсват нервите. Най-сериозната контуция на брахиалния сплит се получава, когато нервното коренче се откъсне от гръбначния мозък.

Признаците и симптомите на по-тежки наранявания могат да включват слабост или невъзможност да се използват определени мускули в ръката, пълна липса на движение и усещане в ръката, включително рамото и ръката, както и силна болка.

Кога да потърсим лекар

Нараняванията на брахиалния сплит могат да причинят трайна слабост или увреждане. Дори ако вашето изглежда незначително, може да се нуждаете от медицинска помощ. Задължително се обърнете към лекар, ако имате:

  •  повтарящи се стрелкащи болкови импулси като ток
  •  слабост в ръката или захвата
  •  болки в шията
  •  симптоми в двете ръце

Тези наранявания могат да възникнат по няколко начина, включително:

Контактни сблъсъци в спорта – много футболисти изпитват стрелкащи като ток болка, която може да възникне, когато нервите в брахиалния плексус се разтягат извън границите им по време на сблъсъци с други играчи.

Трудно раждане – новородените могат да получат наранявания на брахиалния сплит. Ако раменете на бебето се вклинят в родилния канал, съществува повишен риск от парализа на брахиалния плексус. Най-често се нараняват горните нерви, състояние, наречено парализа на Ерб.

Травма – няколко вида травми, включително произшествия с моторни превозни средства, инциденти с мотоциклети, падания или рани от куршуми – могат да доведат до наранявания на брахиалния сплит.

Лечение на тумори и рак – туморите могат да растат в или по протежение на брахиалния сплит, да оказват натиск върху него или да се разпространяват в нервите. Лъчевите лечения на гръдния кош могат да причинят увреждане на брахиалния сплит.

Участието в контактни спортове, по-специално футбол и борба, както и  участието във високоскоростни инциденти с моторни превозни средства увеличава риска от нараняване на брахиалния сплит.

Усложнения при плексит

Много наранявания на брахиален плексус както при деца, така и при възрастни се лекуват бързо, ако нямат тежко увреждане. Някои наранявания могат да причинят временни или постоянни проблеми, като например:

Сковани стави – ако имате парализа на ръката, ставите ви могат да се втвърдят. Това може да затрудни движението, дори ако в крайна сметка възвърнете използването на крайника. Поради тази причина вашият лекар вероятно ще препоръча продължаваща физикална терапия по време на възстановяването.

Болка – това е резултат от увреждане на нервите и може да стане хронично.

Скованост – ако загубите сетивността в ръката, рискувате да се изгорите или да се нараните, без да знаете.

Мускулна атрофия – нервите регенерират бавно и може да отнеме няколко години, за да се излекуват напълно. През това време липсата на употреба на засегнатите групи мускули може да доведе до тяхното разрушаване.

Постоянна инвалидност – колко добре ще се възстановявате от сериозно увреждане на брахиалния сплит зависи от редица фактори, включително възраст, вид, местоположение и тежест на нараняването. Дори при операция някои хора изпитват постоянна мускулна слабост или парализа.

След овладяване на острата фаза се преминава и към основното лечение.  Прилагат се физикална терапия и кинезитерапия. Съществуват много методики, чиято основна им цел е декомпресия на нервните коренчета, възстановяване на мускулния дисбаланс, понижаване хипертонуса на мускулите и т.н.

В сила е препоръката да се търсят специалисти и да се прилага терапия навреме, за да се избегне хронифициране на проблема.