Ценителите на добрия вкус ще потвърдят, че бирата е идеалният завършващ щрих на всеки кулинарен шедьовър. Пенливата течност е дългогодишен спътник на вкусната храна – това за никого не е изненада. Знаете ли обаче, че в зависимост от ястието, с което се комбинира, тя може да обогати аромата му, да подчертае иначе неосезаеми за небцето нюанси и да го превърне във върховно гастрономно удоволствие?

„Мастъркласът на Шуменско“ е посветен именно на търсенето на съвършените съчетания между бирената вселена и света на кулинарията, които ще завладеят сетивата и на най-взискателните гастрономи. Звездата на поредицата съблазнителни рецепти, златният лагер Шуменско Светло, се отличава с перфектно балансиран и плътен вкус, който позволява да комбинирате пивото с богата гама от ястия. Можете да се възползвате от различни техники за съчетаване на бира и храна, за да превърнете и най-обикновената вечеря в едно ароматно, апетитно, легендарно пиршество.

Изберете допълващи се вкусове.

Несъмнено един от най-лесните начини да откриете идеалната комбинация между бира и храна е да подберете вкусове, които се допълват. Със своята приятна горчивина и съвършен баланс, светлият лагер си пасва чудесно с леки ястия като салата или риба.

Мастърклас Шуменско: Рецепта за бяла риба.

Следвайте принципа на контраста.

Перфектни комбинации можете да получите не само между вкусове, които се допълват, но и между пълни противоположности. Любителите на огнените вкусове например трябва да обръщат специално внимание на пивото, с което съчетават любимите си ястия. Подбраната от тях напитка може да омекоти пикантните нюанси, както би направила чаша Шуменско, или силно да ги подчертае.

Мастърклас Шуменско: Чили кон карне

Търсете баланс между вкуса на пивото и храната.

Златният ключ към съвършеното бирено съчетание се крие в думата „баланс“. Когато избирате пивото, което да добавите към вашия обяд или вечеря, стремете се то да не надделява над блюдото, нито пък обратното. Към деликатни ястия, например скариди, най-добре прилягат леки, пивки бири, чийто вкус да не доминира над този на храната.

Мастърклас Шуменско: Тако с хрупкави скариди

Не пропускайте да съчетаете и десерта.

Десертът е най-логичният завършек на кулинарното изживяване. Често обаче любителите готвачи пропускат да обмислят с коя изкусителна рецепта си пасва най-добре пивото, което поднасят на своите гости. Плътният вкус и богатият хмелен аромат на светлия лагер се съчетават отлично със свежи десерти като бухтички с лимонов кърд, а ако прибавите от бирата в тестото, резултатът ще е триумфален.

Мастърклас Шуменско: Бухтички