Любима съставка в салати, свежи зеленчукови сосове и смутита, авокадото е считано за супер храна. Този обожаван от едни и недооценен от други плод е  ценен източник на калий, калций, магнезий, натрий, фосфор и на полезни мазнини в количества, които допринасят значително за поддържане на добро здраве. В същото време в него няма почти никакви въглехидрати.

Но знаехте ли, че изсушената костилка от авокадо също може да се консумира и носи редица ползи за здравето?

Ако днес планирате да си направите салата от авокадо, запазете я. В нея има:

  • Диетични фибри, които подпомагат храносмилането и правилното функциониране на храносмилателния тракт.
  • Антиоксиданти – полифеноли, флавоноиди и танини, които действат като антиоксиданти. Те помагат за неутрализирането на свободни радикали в организма, потенциално намалявайки риска от хронични заболявания и възпаления.
  • Минерали като калий, калций, магнезий и фосфор. Количеството им е далеч по-малко от това в самото авокадо, но в никакъв случай пренебрежимо.
  • Фитостероли, които допринасят за намаляване нивата на „лошия“ холестерол (LDL) в кръвта, подпомагайки здравето на сърцето.
  • Аминокиселини, които са строителните елементи на протеините.
  • Мазнини: В костилките се съдържат малки количества полезни мазнини, включително мононенаситени, които са полезни за здравето на сърцето и могат да намалят нивата на „лошия“ холестерол.

Тук е моментът да се отбележи, че костилката на авокадото трябва да се консумира умерено, с особено внимание и след правилна подготовка, за да се избегнат възможни проблеми с храносмилането или дискомфорт.

Колаж от две изображения с разрязано авокадо

Как се подготвя костилката на авокадото

В никакъв случай сурова и не цялата. Външната обвивка на костилката е твърда, неусвоима и потенциално вредна за храносмилателната система и затова трябва да се обели. Вътрешността се изсушава и смила. След това се смила на прах и едва тогава може да се ползва.

Другият начин е да бъде инфузирана в масло, за да се извлекат полезните вещества, но този метод е ограничаващ от кулинарна гледна точка.

Подготовката на костилката протича в няколко стъпки.

Костилката трябва да се почисти старателно от останалите парченца авокадо и да се измие много добре. След това се оставя на сухо и проветриво място за няколко дни, за да изсъхне. Щом това стане, костилката се счупва внимателно с помощта на здрав нож. Външната обвивка се отстранява, а ядката се смила в блендер или кухненски робот. Оттук насетне можете или да го използвате в този вид, или да го сложите в съд и да налеете мазнина, в която да престои няколко седмици и да отдаде ценните си вещества.

Как се консумира

Колаж от три изображения: разрязано авокадо, салата с авокадо и смути с авокадо

Ако е под формата на прах, можете да я добавяте в смутита или тесто за бисквити например. Някои хора я добавят в салати, но вкусът е много специфичен и няма да допадне на всеки. Ако слагате от авокадовата костилка в смути, количеството не трябва да е повече от 1 ч. л.

Инфузираната мазнина може да ползвате като добавка в маринати или в салатни дресинги.

Ако имате проблеми с храносмилателния тракт, е добре да се консултирате с лекар, преди да включите костилка от авокадо в храненето си. Освен това е препоръчително да започнете със съвсем малко количество, за да видите как ще реагира тялото ви на този потенциален източник на хранителни вещества.