Проблемът с изхвърлената на боклука храна е сериозен и засяга целия свят. Затова и в решението му се включват хора от различни държави.

Кой е Масимо Ботура?

Създателят на проекта Food for Soul (храна за душата)

и на устойчивата обществена кухня Refettorio (от латински reficere означава „да преправиш“ или „възстановиш“) дава възможност на готвачите да се борят с проблема с хранителните отпадъци. Целта му е да покаже колко ценна е храната, която изхвърляме, и да поощри социалната интеграция.

Ботура реализира първо своята идея на Световното изложение през 2015 г. Превръща изоставен театър в Милано в устойчива кухня. В нея готвачи от цял свят приготвят вкусни ястия, използвайки продукти, останали от магазини и заведения. Храната е за бездомни и бедни жители на Милано.

По време на Олимпийските игри от 2016 г. в Рио де Жанейро стартира международната кампания Refettorio Gastromotiva. Кухни от рода на Refettorio отварят врати в Лондон и Париж. Приготвени са били ястия за 450 000 човека и са били спасени 45 тона продукти, които иначе са щели да бъдат изхвърлени.

Наскоро Масимо Ботура издаде книгата „Хлябът е злато“, посветена на това как да се намалят хранителните отпадъци.

„Най-ценният урок, който дава италианската кухня, е никога да не се изхвърля нищо. В боклука не попадат дори трохите и костите. Има например супа от сухари“, разказва Масимо.

И дава няколко ценни съвета за „вкусните отпадъци“.

  • Приготвяйте плодовите напитки или плодовите хлебчета и кексове с презрели плодове.
  • Останалите ви парченца месо замразете във фризера, за да приготвите след това от тях вкусно рагу, месно руло, топчета или запеканка с паста.
  • Плодовете и зеленчуците с  неугледен вид със сигурност имат страхотен вкус – точно както красивите си събратя. Понякога могат да бъдат и по-вкусни. И по-полезни. Например, презрелите банани са идеални за бананов хляб.
  • Често казваме, че е важна „вътрешната красота“ на човека. Кафявият банан има огромен потенциал от гледна точна на аромат, текстура и вкус. А отговорността на всеки готвач и на всеки от нас, който приготвя храна за приятелите или семейството си, е да открие тази вътрешна красота във всеки един продукт.