Проблемът с изхвърлената на боклука храна е сериозен и засяга целия свят. Затова и в решението му се включват хора от различни държави. Един от най-забележителните примери в тази посока идва от италианския майстор-готвач Масимо Ботура.

Създателят на проекта Food for Soul (храна за душата) и на устойчивата обществена кухня Refettorio (от латински reficere означава „да преправиш“ или „възстановиш“) дава възможност на готвачите да се борят с проблема с хранителните отпадъци. Целта му е да покаже колко ценна е храната, която изхвърляме, и да поощри социалната интеграция.

Ботура реализира първо своята идея на Световното изложение през 2015 г. Превръща изоставен театър в Милано в устойчива кухня. В нея готвачи от цял свят приготвят вкусни ястия, използвайки продукти, останали от магазини и заведения. Храната е за бездомни и бедни жители на Милано.

По време на Олимпийските игри от 2016 г. в Рио де Жанейро стартира международната кампания Refettorio Gastromotiva. Кухни от рода на Refettorio отварят врати в Лондон и Париж. Приготвени са били ястия за 450 000 човека и са били спасени 45 тона продукти, които иначе са щели да бъдат изхвърлени.

През 2017 г. Масимо Ботура издаде книгата „Хлябът е злато“, посветена на това

как да се намали количеството хранителни отпадъци

„Най-ценният урок, който дава италианската кухня, е никога да не се изхвърля нищо. В боклука не попадат дори трохите и костите. Има например супа от сухари“, разказва Масимо и дава няколко ценни съвета за „вкусните отпадъци“.

колаж от кофа с презрели плодове и зеленчуци и свежо смути от зелени продукти
 • Приготвяйте плодовите напитки или плодовите хлебчета и кексове с презрели плодове.
 • Останалите парченца месо замразете във фризера, за да приготвите след това от тях вкусно рагу, месно руло, топчета или запеканка с паста.
 • Плодовете и зеленчуците с неугледен вид със сигурност имат страхотен вкус – точно както красивите си събратя. Понякога могат да бъдат и по-вкусни. И по-полезни.
 • Често казваме, че е важна „вътрешната красота“ на човека. Потъмнелият банан има огромен потенциал от гледна точна на аромат, текстура и вкус. А отговорността на всеки готвач и на всеки от нас, който приготвя храна за приятелите или семейството си, е да открие тази вътрешна красота във всеки един продукт. Нека не забравяме, че „грозните“ плодове и зеленчуци са също толкова вкусни и полезни, а освен това струват по-малко

Българската кулинарна традиция, впрочем, също следва правилото за максимално ефективно оползотворяване на всичко, което земята ражда. Съвремието с улеснения целогодишен достъп до хранителни продукти от цял свят и повишената покупателна способност обаче се оказва изключително разглезващо. До степен, в която отговорите на въпроса

защо изхвърляме храна

започват да ни звучат като глупави и откровено несериозни оправдания. Изхвърляме, защото

 • купуваме твърде много и не планираме добре;
 • храната ни се струва „грозна“ (несъвършена на външен вид – криви краставици; моркови или чушки, дребни домати, по-меки праскови и т.н.);
 • не четем етикетите и посочените срокове на годност. „Използвай преди“ се отнася за безопасността. Този надпис означава, че храната може да се използва преди тази дата, но не и след това. Поставя се на храни, които се развалят бързо – месо, риба, готови за консумация салата и ястия. „Най-добър до“ означава, че храната може да се консумира преди и след посочената дата, но тогава вероятно няма да е в най-добри си вид;
 • не съхраняваме продуктите правилно;
 • готвим повече, отколкото ще изядем;
 • слагаме твърде много в чиниите си и не успяваме да изядем всичко;
 • не познаваме отделните хранителни продукти и се страхуваме, че може да се отровим, след като те престанат да изглеждат съвършено.
колаж от 3 изобраения с безформени плодобе и зеленчуци, хартиена торба с разпилени около нея продукти

Какво можем да направим, за да не изхвърляме толкова

Първото, с което е редно да започнем, е да се отнасяме с уважение към храната и да знаем, че без нея нашето тяло няма да може да функционира. Да купуваме толкова, колкото ще изядем и да не се презапасяваме. Преди да отидем на пазар, е добре да поглеждаме в дъното на хладилника за забравени продукти. Това пък логично ни води до правилното съхранение.

И още полезни идеи как да намалим хранителните отпадъци в домакинството си:

 • да планираме менюто си за седмицата – уникалната функционалност „Седмично меню“ на Mate Kitchen тук ще ви бъде от изключителна полза;
 • да купуваме продукти от местни производители;
 • да купуваме плодове и зеленчуци според сезона;
 • да не препълваме чиниите – ако храната не ни стигне, винаги можем да добавим още;
 • да споделяме храната;
 • да използваме остатъците – тук можем да ви помогнем с вкусни идеи;
 • да се научим да замразяваме и консервираме.