С ягодите дойде онова време от годината, в което природата отново ни призовава да се върнем към изконната си същност и събирачеството. Плодовете започват да изобилстват – ягоди, кайсии, джанки, праскови, малини, боровинки… Истински грях е да не се възползваме от тази щедрост. Не можем да изядем всичко сега, но съвремието ни предлага достатъчно и различни методи за съхранение, така че да се наслаждаваме на вкус, цвят и лятна сладост дори през зимата.

Първи в календара на консервирането са именно ягодите. Деликатен плод, който бързо се разваля, те няма да ви чакат да решите какво да правите с тях. Трябва да сте готови с решение предварително, а вариантите съвсем не са малко. За целта първо помислете какво предпочитате вкъщи – компот, сладко, сироп, сладкиши с ягодов намек… Ако не сте сигурни, но пък имате достатъчно плодове и желание да ги запазите, ние ще ви подскажем как.

Как да съхраним сурови ягоди за зимата

Има няколко ефективни начина за съхранение на ягодите за зимата, за да се запазят техните хранителни качества и вкус.

Ако разполагате с фризер, замразяването е един от най-ефективните. Можете да замразите както цели плодове, така и ягодово пюре. Целите ягоди можете да ползвате за сладкиши, за свежо приготвен конфитюр през зимата, за коктейли… Пюрето можете да вложите в кремове, домашен сладолед или сорбе, за чийзкейк.

За да замразите ягодите, първо трябва да ги измиете и почистите от дръжките, след което да ги подсушите много добре върху кухненска хартия. Подредете ги на един слой върху тава или лист хартия за печене и ги замразете. След като са напълно замразени, ги прехвърлете в пликове или удобни кутии за замразяване.

За пюрето, след като измиете и почистите ягодите, ги пасирайте, добавете малко захар (по избор) и замразете в контейнери или пликове за замразяване. Можете да използвате и формички за лед за по-лесно дозиране.

Сушенето също е удобен метод. За целта можете да използвате дехидратор, като следвате инструкциите за сушене на ягоди. Обичайно това е ниска температура, 55-60 градуса. Ако не разполагате с такъв уред, може да ползвате и фурната. Нарежете ягодите на тънки филийки и ги подредете върху хартия за печене. Сушете на около 50 градуса с леко открехната врата, за да се изпарява влагата. Готови са когато станат хрупкави и подрънкват, когато чукнете парченцата едно в друго или ги пуснете в чиния. Имайте предвид, че сушенето изисква търпение, защото процесът продължава няколко часа.

Колаж от 2 изображения с купа ягоди и буркани сладко от ягоди

Добре познатото консервиране

Компот, сладко, конфитюр, мармалад. Това са традиционните начини за съхранение на ягоди. Класическата рецепта за компот е ягоди в количество, което предпочитате, но не повече от половината от буркана, 4 лъжици захар и вода до резката. Вари се 5 минути, тъй като плодовете са меки и деликатни и при по-дълго варене ще се разкашкат. При сладкото съотношението е килограм плод към килограм захар, а при конфитюра 2 кг плод към 1 кг захар, но тук можете да си позволите отклонения в зависимост от това дали го искате по-сладък или не.

В случай че разполагате с повече ягоди, можете да се поглезите и с ликьор или пък сироп.

За да си направите ягодов ликьор, трябва да сложите плодове, захар и алкохол (водка или друг по ваш вкус) в голям стъклен съд. Оставете сместа да престои няколко седмици, като разклащате периодично. След това просто прецедете и съхранявайте ликьора в бутилки.

За сиропа са ви нужни 1,5 кг ягоди с 1 л вода и лимонена киселина. Оставете ги да престоят едно денонощие и половина, като разбърквате периодично. Прецедете сместа през тензух, добавете по 1 до 1.5 кг на всеки литър течност и сварете за 45 минути. Налейте в бутилки, като внимавате в тях да не попада от образувалата се пяна. Ако сиропът е горещ, няма нужда от стерилизиране. Ако го наливате студен, стерилизирайте.

Изберете варианта, който ви допада най-много и ще донесе сладост и настроение в дома ви през студените месеци. Важното е да се възползвате от този превъзходен плод в пълнота и да не го похабявате.

Да ви е сладко!