Искате да запазите вкуса на лятото? Под формата на вкусен, ароматен пъпеш за студените зимни дни? Може. И не се притеснявайте – той ще съхрани полезните си качества.

Как да го направите?

Изберете добре узрял плод. Измийте го добре, почистете от семките и кората и нарежете на кубчета от по 4 см. Сложете ги в плик и ги пъхнете във фризера. Замразете количество от по една порция във всяко пликче, за да сте сигурни, че след размразяване ще използвате изцяло.

Можете да замразите и неголеми парченца – отделно, върху полиетиленови подложки.

Някои кулинарни специалисти препоръчват пъпешът да се замрази в захарен сироп. Така при размразяване ще запази максимално формата си. За целта нарежете на кубчета почистения пъпеш и залейте със сиропа (сварени вода и захар в съотношение 1:1).

Можете да замразите и с пудра захар. Върху полиетиленова подложка сложете резен пъпеш, посипете с пудра захар и след това приберете в плик.

Друг вариант за съхранение на пъпеша е под формата на пюре. Пасирайте го в блендер и замразете в пластмасов съд или във формички за лед. Можете да добавите и захар, ако плодът не е много сладък. Пюрето използвайте за смутита или десерти.