Въпреки че много се говори за ограничения на храненето при диабет, на практика забранени храни няма. Има обаче такива, които са нежелани за диабетиците. В този списък влизат сладкарските изделия – торти, пасти, шоколади, сладолед…

Това са храни, които съдържат и въглехидрати, и мазнини, и млечни, и плодови компоненти, т.е. те са комбинирани храни и напитки, които са допълнително подсладени. Консумацията им води до бързо покачване на кръвната захар и влошаване на рисковите фактори за развие на усложненията при диабет.

Заместители на захарта

Основният виновник за това е бялата кристална захар. Мястото й в хранителния режим при диабет е наистина ограничено, но от 1879 г. благодарение на немския химик Константин Фалберг съществува първият изкуствен подсладител – захаринът. Той остава най-широко използван и в наши дни. Оттогава са открити и одобрени за употреба доста други подсладители – аспартам, ацесулфам, сукралоза. По вкусови качества те са близки до захарта, многократно по-сладки са от нея, но не носят калории и не повишават кръвната захар. При все това все още има редица въпросителни относно тяхната безопасна употреба, особено при деца и млади хора.

През последните няколко години широко разпространение и одобрение от Световната здравна организация получи и един подсладител с естествен произход – стевия, наричана още сладко или захарно листо.

Стевията е древна билка със сладък вкус, която е възможно най-добрият заместител на захарта. Родината й е Централна и Южна Америка. Тя е близка по вкус до захарта, но е около 300 пъти по-сладка и не съдържа калории. В същото време оказва много благоприятно въздействие и върху артериалното налягане, затлъстяването, имунитета и др.

В Япония я ползват от десетилетия, но в Европейския съюз е официално позволена за използване от 2011 г. Проучванията показват, че хората, които употребяват изкуствени подсладители, изпитват по-голямо задоволство от прилагания хранителен режим и имат по-трайни успехи при свалянето на килограми и поддържането на нормално тегло, което е от изключителна важност за диабетиците.