Ежедневието на много хора е свързано с болка в кръста. Причините може да са незначителни и болката да отминава след няколко часа пълноценна почивка или сън. Може обаче и да индикират за по-сериозни проблеми.

Сакроилиитът е възпаление на едната или и на двете сакроилиачни стави. Намира се там, където се свързват долната част на гръбнака и тазът. В резултат от това възпаление е възможно да изпитвате болка в седалището или долната част на гърба и може да се простира надолу по единия или двата крака. Продължителното стоене или изкачването по стълби може да влоши неприятното усещане.

Сакроилиитът може да бъде труден за диагностициране, защото може да бъде сбъркан с други причини за болка в долната част на гърба. Той е свързан с група заболявания, които причиняват възпалителен артрит на гръбначния стълб, а лечението може да включва физикална терапия и лекарства.

Симптоми за сакроилиит

Болката при сакроилиита най-често се появява в задните части и долната част на гърба. Той може да засегне краката, слабините и дори стъпалата. Болката се засилва от продължително стоене, изкачване на стълби, бягане или ходене с големи крачки.

Най-честите причини за това са:

Травматично нараняване – внезапно въздействие като автомобилна катастрофа или падане, което засяга сакроилиачните стави.

Артрит –износването на ставния хрущял (артроза) и остеоартритът може да се появят в сакроилиачните стави. Същото важи и за болестта на Бехтерев, която засяга гръбначния стълб.

Бременност – сакроилиачните стави трябва да се разхлабят и разтегнат, за да се подготви организмът за предстоящото раждане. Комбинацията от нестабилност, повишено тегло по време на бременността и промяна в походката често води до дисфункция или износване на хрущяла им.

Инфекция – възможно е, макар и в редки случаи, сакроилиачната става да се зарази от някаква инфекция.

Както при други състояния, които причиняват хронична болка, и сакроилититът може да доведе до депресия и безсъние.

Как се поставя диагнозата

Функционално изследване – провеждат се редица тестове (различни движения с тялото и долните крайници), които насочват към даденото страдание.

Образна диагностика (рентгенова снимка) – снимката на таза може да разкрие признаци на увреждане на сакроилиачната става. Ако се подозира за анкилозиращ спондилит (болест на Бехтерев), вашият лекар може да препоръча ядрено-магнитен резонанс, който използва радиовълни и силно магнитно поле за създаване на много подробни изображения на напречно сечение както на костите, така и на меките тъкани.

Инжекция с анестетик – прилага се апликация на анестетик вътре в сакроилиачната става и, ако болката изчезне, това е сигурен белег, че проблемът е от ставата, а не от кръста ви.

Лечение при сакроилиит

Лечението е индивидуално и зависи от признаците и симптомите, които всеки пациенти проявява, както и от причината за поява на сакроилиит за конкретния случай. Може да се наложи медикаментозно лечение, а може да се мине и без него.

В зависимост от причината за болката, лекарят може да препоръча:

Обезболяващи – ако лекарствата за болка без рецепта не предоставят достатъчно облекчение, лекарят може да предпише по-силни версии на тези лекарства като например некортикостероидни противовъзпалителни средства.

Мускулни релаксанти – това са медикаменти, които могат да помогнат за намаляване на мускулните спазми, често свързани със сакроилиит.

Немедикаментозната терапия включва:

Ставна инжекция – кортикостероидите могат да се инжектират в ставата, за да се намали възпалението и болката. Тези инжекции не могат да се прилагат безразборно и обикновено са ограничени до няколко пъти годишно, тъй като стероидите могат да отслабят костите и сухожилията на ставата.

Радиочестотна денервация – радиочестотната енергия се ползва, за да прекъсне усещането за болка, без да се нарушават останалите функции на нервите.

Електрическа стимулация – имплантирането на електрически стимулатор в сакрума може да помогне за намаляване на болката, причинена от сакроилит.

Остеозинтеза – въпреки че операцията рядко се използва за лечение на сакроилиит, сливането на двете кости заедно с метален имплант понякога може да облекчи болката от сакроилиит.

Мануална терапия – при нестабилност или дисфункция на сакроилиачните стави, състоянието се подобрява много добре от мобилизации на ставите, манипулативни техники, мекотъканен масаж, рефлекторен масаж и др.