В средата на лятото всички се наслаждаваме на вкусния и полезен зелен боб. Казват, че богатият на антиоксиданти, силиций, магнезий и витамин К зеленчук повишава имунитета, грижи се за здравето на костите и красотата ни.

Как да го запазите свеж за зимната трапеза?

Използвайте млад зелен боб, когато зърната едва се образуват и все още са сочни и меки. По бобените шушулки не трябва да има „конци“.

Измийте боба добре и го оставете за няколко секунди в хладка вода, в която сте сипали щипка сода за хляб. След това отново измийте добре и подсушете. Отрежете крайчетата.

Можете да замразите боба цял или нарязан. Нарязан е по-практичното решение, ако ще го използвате в ястията в този вид, защото ще заеме по-малко място и ще е готов за употреба.

Разпределете боба в пликове, изтеглете въздуха и сложете във фризера. Колкото по-бързо го направите, толкова по-добре той ще съхрани своите вкусови качества и ценните витамини.

Друг вариант за съхранение е да го замразите бланширан или да го сварите почти до готовност в подсолена вода. Бланширането продължава не повече от 2 минути, бобът трябва да остане твърд. За да съхрани цвета си и да спрете варенето, щом го извадите от врящата вода, веднага го сложете в съд с ледена вода. След това го сложете да се изцеди в гевгир. Разпределете в пликове и замразете. Свареният зелен боб е подходящ за салати.