Протеините и мазнините са също толкова необходими за организма, но, за разлика от въглехидратите, не повишават кръвната захар. Те не се преизчисляват в хлебни единици, но за техния прием също важат някои основни препоръки.

Мазнините са полезни в ограничени количества

Мазнините съдържат два пъти повече калории от въглехидратите на грам продукт, затова, ако се налага да сваляте килограми, ще трябва да намалите количеството на мазнини в храната. Различаваме мазнини от животински произход (съдържат се в тлъсти меса, сланина, масло, мляко, яйчен жълтък) и от растителен произход (олио, зехтин, маргарин).

Мазнините се състоят от наситени мастни киселини, мононенаситени мастни киселини и полиненаситени мастни киселини в различни съотношения в различните храни. Особено важно е да внимавате за качеството на приеманите мазнини. Тези с животински произход съдържат предимно наситени мастни киселини и много холестерол, който е основен фактор за развитие на атеросклероза. Растителните мазнини, при еднаква калорийна стойност, съдържат много ненаситени мастни киселини, които имат доста положителни ефекти за здравето и не съдържат холестерол. Ограничаването на мазнини от животински произход е препоръчително не само за диабетиците, но и за здравите хора.

Протеините са градивен материал за клетките и органите.

Калорийното им съдържание е еднакво с това на въглехидратите. По произход те също са животински (месо, риба, мляко, млечни продукти) и растителни (зърнени храни, ядки, варива). Количеството на приеманите при диабет белтъци не трябва да е по-голямо от това при хора без диабет. Дори се препоръчва при дългогодишен диабет да се намали консумацията на високопротеинова храна (месо, яйца), за да се избегне допълнително натоварване на бъбреците.

Витамини, минерали, фибри

Освен посочените макронутриенти, храната трябва да съдържа и витамини, минерали, баластни вещества (фибри). В необходимото количество ги осигурява разнообразното и богато на плодове и зеленчуци меню дори когато е с намалено калорийно съдържание. Фибрите нямат калории, но са много важни за обмяната на веществата и създават чувство на ситост. Ефектите от богато на баластни вещества хранене е понижаване на кръвната захар на гладно и след нахранване, намаляване на мазнините в кръвта (холестерол и триглицериди). Богати на фибри са зеленчуците и пълнозърнестият хляб.

Обичайно хранителните продукти са смесени храни– хляб, хлебни изделия, сладкиши, колбаси, готвени ястия с картофи, ориз, зеленчуци. Всички те съдържат и други хранителни компоненти освен въглехидрати – мазнини, белтъци. Комбинациите на мазнини с въглехидрати допринасят за по-бавното покачване на глюкозата в кръвта, намаляването на ГИ, както и за задържане по-дълго време на умерено до високи нива на кръвна захар.

От тестените храни е уместно да се използват тези, произведени от пълнозърнести брашна (грахам, лимец, типово). При консумацията им кръвната захар се покачва по-бавно и по-малко. Трябва да се избягват изделия, богата на бели брашна – сухари, солети, гевреци и други!

Млякото и млечните продукти съдържат малки количества въглехидрат под формата на лактоза и могат да се включат в диетичния режим.

Плодове и зеленчуци

Различните плодове съдържат различно количество въглехидрати, предимно като плодова захар (фруктоза). Тя е по-сладка от кристалната захар, но по-бавно покачва КЗ. Плодовете също се калкулират в ХЕ. Колкото са по-воднисти, толкова по-бързо покачват КЗ (диня, пъпеш), но и по-бързо понижават нивата й поради бързата диуреза. Консумирането на по-плътните и сладки плодове също покачва КЗ бързо (смокини, банани, грозде). Диета, богата на ябълки, череши, малини, къпини, грейпфрут, води да значително по-бавно покачване на КЗ. Когато плодовете се консумират като сокове, много по-бързо и повече се покачва КЗ!

По-добре е да се консумират необелени. Зрелостта на плодовете също е от значение. По-зрелите плодове повече и по-бързо покачват КЗ.

Зеленчуците са източник на витамини, минерали, фибри, растителни белтъци и малки количества въглехидрати. Според съдържанието на последните зеленчуците се разделят на такива, в които въглехидратите са пренебрежимо малко (домати, краставици, праз, лук, чушки, зелени салати, репи, зеле) и не се калкулират в ХЕ. Други съдържат повече въглехидрати (зрял грах, зрял фасул, картофи, моркови). Уместно е при всяко хранене, диетата на пациентите със захарен диабет да включва зеленчуци. Съдържащите се в тях фибри съдействат за забавяне усвояването на въглехидрати и мазнини, както и за стимулиране перисталтиката на червата и по-бързо изчистване на организма от токсини. Създават и чувство на ситост.

Повечето зеленчуци могат да се включат в менюто в обичайни количества, без да е нужно да се изчисляват в хлебни единици. Тук влизат зеленчуци като зелен фасул, спанак, лапад, домати, чушки, краставици, гъби, маслини, зеле, карфиол. Те практически не повишават кръвната захар и може да се консумират в количества, каквито се приемат от здрави хора.

Варивата, картофите и ориза са също зеленчуци, но са с по-високо съдържание на въглехидрати, така че трябва да се изчисляват в хлебни единици.

Месо, сладка и алкохол

Сладкарските изделия – торти, пасти, шоколади, сладолед и др. – са храни, които съдържат и въглехидрати, и мазнини, и млечни, и плодови компоненти, т.е. те са комбинирани храни и напитки, които са допълнително подсладени. Това са храните, които могат да се нарекат нежелани за диабетиците, защото водят до бързо покачване на КЗ и влошават рисковите фактори за развитие на усложненията на диабет.

Диетата на пациентите със захарен диабет трябва да включва меса без тлъстини, а от рибите – океански и морски, които дори и да са мазни, съдържат полиненаситени Омега-3 мастни киселини, които предпазват от атеросклеротични изменения по съдовете. С полиненаситени растителни  мазнини под формата на екстра върджин зехтин е добре да се гарнират пресни салати и ястия.

Относно консумацията на алкохол, имайки предвид високата му калоричност, е уместно количествата да се ограничат – вино по 120 мл на ден, концентрати до 40-50 мл за мъжете и до 25 мл за жените, бира светла около 330 мл. Препоръчително е да  не се консумира на гладно при диабет поради опасност от хипогликемия!

Препоръчителния хранителен режим при диабет включва три основни хранения и три междинни закуски. Този начин на хранене е необходим, за да се избегнат големите колебания на кръвната захар.

За да е здравословна храната, трябва да е внимателно подбрана, правилно приготвена, вкусна и да доставя истинско удоволствие!