Повечето хора, които търсят здравословен начин на живот, често включват в своето меню фрешове или смутита, приготвени от полезни продукти като плодове, зеленчуци, суперхрани.

Соковете

помагат за рекордно кратък срок да отслабнем, да прочистим организма, да подобрим тонуса. Те са отличен източник на витамини и минерали, но от друга страна са богати на захар и калории, защото са силно концентрирани.

Смутитата…

Приготвени у дома те са пресни, без излишни добавки. Например, ябълковото е по-полезно от сока. Предимството на смутитата е в целулозата – ако една чаша портокалов или ябълков сок съдържат 1 г целулоза, то в чаша смути има 12 г. Освен това в сока трудно можем да сложим онези продукти, които можем да добавим в смутито – ядки, сушени плодове, семена от чиа, спирулина и т.н.

Смутито е подходящо за закуска, вместо следобедна закуска или като късна вечеря. Готово е за кратко време, а ще ви засити.

Какъв блендер да изберете? Перфектният уред не трябва да е комбиниран, с твърде много приставки. По-скоро трябва да е достатъчно мощен, за да се справи с твърдите плодове и зеленчуци.

Мощността е един от важните показатели. Ако искате да бъркате само „меки” продукти като сладолед, мляко, плодове, може да изберете и по-слаб блендер. Но e по-добре е да си вземете нещо по-мощно, за да ви върши работа в различни ситуации, особено, ако слагате вътре замразени плодове, лед, ядки.

Обемът на чашата също е от значение. Ако ще правите смути за вас и децата, вземете чаша с по-голям обем. Ако само вие ще пиете, и по-малка ще ви свърши работа.
Ножчетата задължително трябва да са от неръждаема стомана, достатъчно силни, за да се справят с твърдите продукти.
Не се заглеждайте по прекалено „умните” уреди, достатъчно ви е да има няколко скорости и възможност за счукване на лед.