Терминът тенис лакът е добре познат сред спортуващите хора. Това всъщност е вид тендинит – представлява възпаление и оток в сухожилията, който причинява болка в лакътя и ръката. Въпреки името му, може да се „сдобиете“ с тенис лакът дори ако никога не сте доближавали тенис корта.

Всякакви повтарящи се физически дейности, особено ако се използват палецът, показалецът и средният пръст, могат да допринесат за тази болка. Тя, впрочем, е една от най-честите причини за посещение в лекарския кабинет. Може да се появи при хора на всяка възраст, но най-често се диагностицира около 40-те.

Причини за тенис лакът

Тенис лакът обикновено се развива с течение на времето. Повтарящите се движения като хващане на ракета по време на замах могат да напрегнат мускулите и да натоварят твърде много сухожилията. Това постоянно опъване в крайна сметка може да причини микроскопични разкъсвания в тъканта.

Тенис лакът обикновено развиват практикуващите тенис, скуош, фехтовка, вдигане на тежести, фитнес. Неприятното възпаление може да засегне и хора с работа или хоби, които изискват повтарящи се движения на ръцете или захващане като дърводелски дейности, писане, рисуване, чистене, плетене.

Симптоми на тенис лакът

Симптомите включват силна болка от външната страна на лакътя в една концентрирана точка. Тази точка е мястото, където засегнатите сухожилия се свързват с костта. Болката може да се прояви и в горната или долната част на ръката.

Тенис лакътят може да причини най-голяма болка, когато вдигате нещо, свиете ръката в юмрук или хванете предмет, отваряте врата или се ръкувате, вдигнете ръката си или изправите китката.

За да диагностицира тенис лакът, вашият лекар ще направи задълбочен преглед. Той ще поиска да свиете ръката, китката и лакътя, за да видите къде боли. Може да се нуждаете и от образни тестове като рентгенова снимка или ЯМР (ядрено-магнитен резонанс), за да се диагностицира тенис лакът или да се изключат други проблеми.

Лечение на тенис лакът

Добрата новина за лечението е, че обикновено тенис лакътят заздравява сам. Просто трябва да дадете почивка на лакътя и да направите каквото можете, за да ускорите възстановяването.

Видовете лечение, които помагат са:

Лед – апликация върху лакътя с цел намаляване на болката и подуването. Експертите препоръчват да го правите от 20 до 30 минути на всеки 3 до 4 часа в продължение на 2 до 3 дни, или докато болката не изчезне.

Използване на бандаж за лакътя за защита на нараненото сухожилие от по-нататъшно натоварване.

Прием на нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен, напроксен или аспирин, за да потисне болката и отока. Тези лекарства обаче могат да причинят странични ефекти като кървене и язви. Трябва да ги използвате само от време на време, освен ако вашият лекар не каже друго, тъй като те могат да забавят лечението.

Активни упражнения в безболезнен обем на движение за намаляване на сковаността и увеличаване на гъвкавостта. Вашият терапевт може да препоръча да ги правите 3 до 5 пъти на ден.

Кинезитерапия за укрепване и разтягане на мускулите.

Стероидни инжекции или болкоуспокояващи за временно облекчаване на част от отока и болката около ставата. Проучванията показват, че стероидните инжекциите не помагат в дългосрочен план.

При тежък случай на тенис лакът, който не реагира на предходните консервативни методи на лечение в период от 2 до 4 месеца, може да се наложи операция. При процедурата обикновено се отстранява увредената част на сухожилието и се ремонтира останалото сухожилие. Хирургията работи в около 85-90% от случаите.

Възстановяване от тенис лакът

Разбира се, това, което наистина искате да знаете, е кога можете да се върнете към обичайните си занимания след тенис лакът. Това зависи от вашия индивидуален случай и степента на увреждане на сухожилието. Хората се лекуват с различна скорост.

Каквото и да правите, не бързайте с възстановяването. Ако започнете да натоварвате, преди да излекувате лакътя, бихте могли да влошите състоянието си.

Готови сте да се върнете към предишното си ниво на активност, когато:

  • хващането на предмети или тежестта върху ръката или лакътя вече не е болезнено;
  • вашият контузен лакът се чувства толкова силен, колкото другия ви лакът;
  • лакътят ви вече не е подут;
  • можете да свивате и разгъвате и движите лакътя без никакви проблеми.

Как да предотвратим възпаление на лакътя

Ключът към предотвратяването на тенис лакътя е да се избегне прекаленото претоварване. Спрете, ако усетите някаква болка в лакътя по време на физическа дейност.

Може да получите тенис лакът, като използвате неподходяща екипировка като например тенис ракета, която е твърде тежка или с твърде голям грип. Лошата техника също може да доведе до тенис лакът.

Важно е преди всяко физическо натоварване да загреете всичките си стави и мускули. Поставяйте лед след всяка тренировка!