Зелени домати – те се появяват по сергиите в средата на октомври. Цветът им не е особено атрактивен, не са съвършени по размер и форма като зрелите, дребнички са. И все пак това са може би най-българските домати, които можете да намерите на пазара. Ако си имате зелени домати от градината на село, това уточнение е напълно излишно.

Какво да правите с тях? Туршия, ще кажете. Какво друго може да направи човек със зелени домати! По-опитните домакини приготвят от тях зелена лютеница или пък пържени зелени домати – чудна топеница, която няма нищо общо с филма от 1991 г.

Ние от Mate Kitchen обаче си

имаме тайна за неугледните зелени домати – „караме“ ги да узреят

така, както са ни учили някога любимите ни баби. Просто е – просто зелените домати се нареждат един до друг в касетка, тава или в пластмасовата поставка за зеленчуци, която има в почти всеки дом. Между тях тук-там се слага по някой червен домат – два на килограм са достатъчно. Така подредените зелени домати се оставят на светло, най-добре на терасата.

По това време на годината слънцето, доколкото го има, е меко и няма да ги съсипе. Тъкмо обратното, ще им помогне да узреят по-бързо. Ако времето е топло, доматите ще започнат да розовеят след ден-два. След най-много седмица ще са напълно червени и готови за консумация. Ако небето се мръщи и е облачно, ще има трябва малко повече време.

Класическа шопска салата

От вече узрелите зелени домати става великолепна салата. Вкусът е същият като на бабината салата с есенни домати – малко по-кисели са и не така месести като летните. Може да си нарежете само домати и лук, а може да добавите към тях и нарязана на тънки ивици червена чушка. Ако го обичате, ръснете и магданоз. Подправете я със сол и олио, а не зехтин, за по-автентичен вкус и й се насладете. С парче сиренце и мек ръчен хляб е просто разплакваща. Ценителите ще я харесат като мезе за ракия.    

Изкушихме ли ви? Купете си килограм от тези иначе не особено привлекателни домати и пробвайте. От нас наздраве и да ви е сладко!