Ако живеете с болки в ставите, причинени от артроза или някакъв вид артрит, тогава вероятно вече знаете, че промяната във времето може да доведе до промени в честотата или интензивността на състоянието на болката. Хората с по-слаба хронична болка може да не вярват, че могат да почувстват промените в климата „в костите си“, но има все повече научни доказателства, че съществува връзка между промяна в сезоните и болки в ставите.

На първо място, трябва да разберете, че телата ни са дълбоко настроени към сезоните. Ето защо много здравословни състояния се влошават в определени периоди от годината. Въпреки че точната причина за влошаване на този симптом не е известна във всеки случай, тя може да е свързана с промени в барометричното налягане, съкращаването на дневния или нощния цикъл, циркадния ритъм, температурата, влажността, наличието на алергени. Има много здравословни състояния, които се влияят от тези фактори, включително мигрената, фибромиалгията, сезонното афективно разстройство (SAD), астмата, артритът.

Времето и артритът

Артритът е едно от най-честите състояния на болки в ставите. Въпреки че болките в ставите са общи за всички форми на артрит, много от тези заболявания използват доста различни физиологични механизми. Например, артрозата включва дегенерация на хиалинния хрущял на ставите, докато ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува ставната тъкан.

Преобладаването на анекдотични доказателства обаче е достатъчно, за да убеди много медицински експерти, че съществува връзка между сезонните промени във времето и артритната болка. Много пациенти се оплакват, че симптомите им се влошават, когато вали или когато температурите се понижат.

Редица експерти смятат, че предстоящият дъжд, предшестван от промени в барометричното налягане, може да засегне ставната тъкан. Спадът на барометричното налягане може да накара мускулите и сухожилията да се разширят или свият, възможно e повишаване или намаляване на налягането в ставите. По-ниската температура може също да сгъсти течностите в ставите, като ги направи по-твърди и по-болезнени. Времето на въздействие също влияе на ежедневните навици, което пък рефлектира върху симптомите на болки в ставите. Повечето хора ще ограничат дейността си, когато е дъждовно или студено. Тази неактивност позволява на ставите да се втвърдят, което води до повече болка в дългосрочен план.

Жена с болка в лакътя, придържа с ръка

Как да ограничим болката в ставите, когато времето се промени

Едно трябва да се признае. Симптомите на болки в ставите се влошават поради сезонни промени, но е по-важно да се предприемат активни стъпки за ограничаване на болката и увреждането на ставите. Ето някои полезни начини за ограничаване на сезонните симптоми:

  • Увеличете консумацията на витамини – добрата диета е основополагаща за борбата с болките и уврежданията на ставите, но диетата може да не е достатъчна. Някои проучвания показват, че пациентите с артрит не получават достатъчно витамин D, така че е важно да се заредите с храни, богати на витамин D. Много експерти препоръчват да приемате хапчета от витамини D, E, A и K за оптимално здраве на ставите.
  • Пийте достатъчно течности – дехидратацията поставя ненужен стрес върху ставите. Редовното пиене на течности гарантира, че във вашите стави има достатъчно смазка и че ставната ви тъкан работи с максимална производителност. Има и някои доказателства, че липсата на хидратация може да ви направи по-чувствителни към болката.
  • Обличайте се – важно е да поддържате ставите си възможно най-защитени от студа. Носете допълнителни слоеве тъкан, когато излизате навън, за да смекчите всякакви щети, които студът може да ви нанесе.
  • Поддържайте нивата на двигателна активност – може да не ви се иска да се разхождате в дъжд или снежна буря, но все пак трябва да поддържате активност. Липсата й може да блокира ставите и да влоши симптомите на болка, така че продължете със стационарния си велосипед или йога дори в студените месеци.
  • Топла вода – независимо дали плувате в отопляем басейн или се накисвате в гореща вана, водата може да направи чудеса за ставите ви. Проникващата топлина може да разхлаби сковани стави и да облекчи болките в тях. След накисване постепенно отново се аклиматизирайте към студа, за да предотвратите шока.
  • Масажна терапия – много пациенти страдат от мускулни болки, както и от болки в ставите. Дългосрочната болка може да доведе до мускулни контракции, но дълбокият масаж на тъканите може да помогне за отпускане на напрегнатите мускули, както и сковаността на ставите. Освен това има силен прилив на ендорфини след масаж, който ще осигури значително облекчаване на болката.
  • Спокоен сън – много хора изпитват промени в моделите на сън, когато денят се скъсява или удължава. Поддържането на график за спокоен сън е от решаващо значение за здравите стави и смекчаването на болката. Придържайте се към редовния си режим на сън, доколкото това е възможно.
  • Физикална терапия – ако все още не посещавате физиотерапевт, новият сезон може да е идеалното време. Не само ще научите повече за това как да ограничите увреждането на ставите и да оптимизирате здравето си, но терапевтичните сесии трябва да подобрят функцията на ставите и симптомите на болка.