Крем супа може да се приготви от почти всеки зеленчук, бобови, гъби. Просто подходът е различен.

Доматите, морковите или горските гъби почти не се нуждаят от подправки. Цветното зеле или тиквичките пък имат нужда от нещо, което да ги съживи – например, щипка къри, кашкавал или печен бекон.

Някои зеленчуци се нуждаят от повечко сол, други – от захар… Например, сладката тиква и царевицата трябва да посолите, а киселите домати да овкусите с лъжичка захар.

Как да приготвите? Сварете избраните от вас продукти, докато омекнат в малко вода или бульон. След това пасирайте. Не забравяйте да добавите ароматните лук, чесън, магданоз.

Ако искате да подсилите вкуса на супата, първо запечете зеленчуците леко и след това сварете. Особено, ако готвите карфиол.

Гъстотата зависи от зеленчука. Крем супите от картофи, тиква и някои бобови не се нуждаят от сгъстяване. При останалите обаче трябва да добавите брашно, ориз или картоф, за да постигнете желаната консистенция.

Брашното размийте с малко хладка вода и след това излейте на тънка струйка в супата. Можете да сложите един картоф или чашка ориз. Така ще сгъстите без да е необходимо да добавяте брашно.