Никак не е приятно да пресолите манджата, да я загорите или пък тя да изкипи. И все пак дори да ви се случи подобно нещо, не се отчайвайте. Никой не е застрахован от подобни неблагополучия. Освен това има начин да „спасите” вечерята или менюто за гостите.  

Ако храната е пресолена...

Ако става въпрос за супа, сипете вътре малко захар. Ако супата е зеленчукова, просто добавете малко ориз или картоф и долейте вода. Ако пресоленото ястие е гювеч, добавете малко картофи, мазнина, долейте и вода. Препечената филия хляб също е спасение.

Ако храната е загоряла…

Свалете от котлона и пресипете ястието в друг съд. За да отстраните миризмата на изгоряло, добавете малко горещо прясно мляко.  

Ако сте сготвили твърде люто…

Ако е станало по-люто, отколкото трябва, пак прясното мляко ще ви спаси. Друг вариант е да добавите лъжичка мед.

Ако бульонът е много мазен…

Оставете съда на хладно място и когато бульонът изстине, внимателно отстранете мазнината. След това го досгответе. Можете да сипете и малко сода, тя абсорбира мазнината.

Ако кремът е рядък…

Може да сте го варили по-кратко, отколкото трябва – в този случай просто оставете да се досвари и да се сгъсти. Може и да сте сложили повече течност – ако е така, добавете още малко от съдържанието на крема (ако е готов) или брашно/нишесте (ако вие го приготвяте).  

Ако месото има дъх…

Нарежете го на по-едри парчета, залейте го с мляко и сложете на котлона. Когато млякото заври, свалете от огъня и отцедете месото. След това можете да го приготвите както решите.

Друга възможност е да го оставите да покисне във вода с оцет. След това просто го пригответе по желания от вас начин.